Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

Το «πλωτό» μοναστήρι στο Πόρτο Λάγος που προκαλεί δέος

Κοινοποίηση

Το «πλωτό» μοναστήρι στο Πόρτο Λάγος που προκαλεί δέος

Ένα σκηνικό γαλήνιο και κατανυκτικό στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Ξάνθη

Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, σε ακριτικές περιοχές ή σε μικρές γωνιές μπορείς να συναντήσεις μικρά χωριά και μοναστήρια που ίσα χωράνε δυο ανθρώπους. Θα ανακαλύψεις παράξενα αξιοθέατα και παραδοσιακούς οικισμούς που έχουν να σου διηγηθούν τη δική τους ιστορία.
Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, ισχύει και με ένα «πλωτό» μοναστήρι που σου προκαλεί δέος και μόνο που το βλέπεις. Ο λόγος για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος. Πρόκειται για ένα πραγματικά υπέροχο σκηνικό που σου προκαλεί κατάνυξη. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Tο «πλωτό» ελληνικό μοναστήρι που προκαλεί δέος

Το ξεχωριστό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και βρίσκεται ουσιαστικά πάνω σε δυο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, στον νομό Ξάνθης. Από εκεί μπορείς να θαυμάσεις την υπέροχη θέα  προς το Θρακικό πέλαγος όντας σε ένα περιβάλλον γεμάτο γαλήνη και ηρεμία. Και αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις ένα μαγευτικό τοπίο όπου η φύση είναι στα καλύτερά της. Όποια εποχή κι αν βρεθείς εκεί.
Και πώς να μην σε συνεπάρει το τοπίο; Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στο σημείο όπου η Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος και το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός του πράσινου της φύσης και του γαλάζιου της λίμνης. Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου είναι κυριολεκτικά ένας πλωτός παράδεισος.
Στις 6 Δεκεμβρίου που γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος το προσκύνημα γεμίζει από πιστούς, απλούς πολίτες, μοναχές και μοναχούς απ’ όλη την Ελλάδα.
Το «πλωτό» μοναστήρι στο Πόρτο Λάγος που προκαλεί δέος

Πόρτο Λάγος και Λίμνη Βιστωνίδα

Το Πόρτο Λάγος είναι ένα πολύ ήσυχο και γραφικό λιμανάκι το οποίο εξυπηρετεί βάρκες και ψαροκάικα της περιοχής. Ένα φυσικό ησυχαστήριο που σε ξεκουράζει και σε ταξιδεύει αγναντεύοντας.
Όσον αφορά τη λίμνη Βιστωνίδα η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα και είναι εξίσου εντυπωσιακή έχοντας συνολική έκταση 45.000 στρέμματα. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως και προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών ενώ αυτός είναι και ο λόγος που το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 2000.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα