Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πού είναι το κινητό μου;

Κοινοποίηση

Πού είναι το κινητό μου;


του Μανόλη 
Ματζουρανάκη 

Σε όλους μας έχει τύχει να χάσουμε ή να μας κλέψουν ένα ή περισσότερα κινητά. Προσωπικά από εμένα είχε κλαπεί ένα Sony Xperia E Dual και στην σύζυγο μου ένα Motorola Moto G και στις 2 περιπτώσεις ψάχναμε τρόπους να τα βρούμε και δεν μπορούσαμε να τα εντοπίσουμε. Παρακάτω είναι ένας τρόπος για να προλαμβάνουμε τα κινητά μας από την κλοπή αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε αφού κλαπεί η συσκευή.

Πού είναι το κινητό μου;

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για μια εφαρμογή εντοπισμού συσκευής της Google, το Google Find my Device. Πολλά κινητά θα έχουν την εφαρμογή προεγκατεστημένη κυρίως από αυτά που είναι από την εταιρία της Google όπως τα Pixel τηλέφωνα. αλλά είναι συμβατά με όλα τα android τηλέφωνα ανεξαρτήτως έκδοσης. Η χρήση της είναι πολύ εύκολη καθώς ούτως ή άλλως τα android smartphones έχουν ρυθμιστεί με κάποιο gmail εξ’ αρχής.

Πού είναι το κινητό μου;

Ανοίγοντας την εφαρμογή επιλέγουμε τον λογαριασμό μας πατώντας “συνέχεια ως (όνομα χρήστη)” ή αλλιώς συνέχεια ως επισκέπτης, όταν δηλαδή έχουμε χάσει το κινητό μας και μπαίνουμε από την εφαρμογή από τρίτη συσκευή. Στην συνέχεια επιβεβαιώνουμε τον κωδικό του λογαριασμού μας και προχωράμε.

Πού είναι το κινητό μου;

Έπειτα η εφαρμογή δείχνει έναν χάρτη με την τοποθεσία της συσκευής μας και την επιλογή να δούμε όλες τις υπόλοιπες συσκευές μας που έχουν συγχρονιστεί με το ίδιο gmail. (Βασική προϋπόθεση είναι για να δείχνει την τελευταία διαθέσιμη τοποθεσία είναι να είναι ΑΝΟΙΧΤΑ δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και η τοποθεσία της συσκευής!! 

Αλλιώς εμφανίζει την τελευταία τοποθεσία που αυτά ήταν ανοιχτά! Μπορούμε να προβούμε σε διάφορες ενέργειες στη συσκευή μας όπως να κάνουμε αναπαραγωγή ήχου δηλαδή έναν τύπο κόρνας για να το βρούμε μέσα σε ένα πλήθος ή σε κάποιο χώρο, να πατήσουμε την προστασία συσκευής δηλαδή να κλειδωθεί η οθόνη και να εμφανίσουμε κάποιο μήνυμα στην οθόνη προς αυτόν που έχει βρει την συσκευή μας και να κάνουμε διαγραφή δεδομένων συσκευής δηλαδή να κάνουμε μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων αν πιστεύουμε πως έχει κλαπεί ώστε αυτός που έχει την συσκευή μας να μην έχει πρόσβαση στα προσωπικά μας αρχεία.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι: 

  • Η διαγραφή δεδομένων δεν επηρεάζει την κάρτα μνήμης οπότε προσοχή με το τι αποθηκεύουμε στην κάρτα μνήμης σε τέτοιες περιπτώσεις 
  • Μετά την διαγραφή το κινητό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑΕΝΤΟΠΙΣΙΜΟ εφόσον είναι σαν να επαναφέρεται το κινητό στην αρχική κατάσταση αγοράς του.

Πώς μπορούμε να αχρηστεύσουμε την συσκευή μας μετά την κλοπή;

Όταν μας έχει κλαπεί μια συσκευή μπορούμε να καλέσουμε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας μας και να απενεργοποιήσουμε την κάρτα sim μας ώστε να μην μπορεί ο καθένας να καλέσει και να μας χρεώσει υπέρογκα ποσα στην συσκευή μας.

Πώς μπορούμε όμως να απενεργοποιήσουμε τελείως την ικανότητα της συσκευής να λαμβάνει σήμα ώστε και δική του sim να έχει βάλει ο επιτήδιος να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει την συσκευή; 

Την απάντηση έρχεται να δώσει ο αριθμός IMEI (International Mobile Equipment Identification) που έχει η κάθε συσκευή μας. Σε πολύ απλά λόγια απενεργοποιεί τις υποδοχές της κάρτας sim αν και δεν είναι η πιο καλή εξήγηση που μπορεί να δωθεί. Όποιο αριθμό καρτών sim υποστηρίζει το κινητό μας τηλέφωνο, τόσους αριθμούς imei έχει. Μπορούμε εύκολα να δούμε τους κωδικούς imei της συσκευής μας πατώντας *#06# στο πληκτρολόγιο κλήσης. Καλό είναι να γράψουμε κάπου τους αριθμούς αυτούς κάπου επειδή μπορεί να μας χρειαστούν σε περίπτωση κλοπής του κινητού μας τηλεφώνου.

Πού είναι το κινητό μου;

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση κλοπής της συσκευής μας είναι:

Μεταβαίνουμε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα να δηλώσουμε την κλοπή της συσκευής μας.

Με την βεβαίωση που παίρνουμε από την αστυνομία κάνουμε αίτημα στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας να απενεργοποιήθουν ο/οι αριθμός/αριθμοί imei της συσκευής μας επισυνάπτοντας και την βεβαίωση κλοπής.

Ο κάθε πάροχος είναι υποχρεωμένος βάσει υποχρέωσης που έχει επιβάλει η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων) από τον Σεπτεμβριο του 2014 να απενεργοποιεί τις συσκευές που δηλώνονται σαν κλεμμένες και να ενημερώνουν τους υπόλοιπους παρόχους να προσθέτουν τα απενεργοποιημένα imei στην λίστα απενεργοποίησης τους.

Βέβαια αυτή η κίνηση θέλει προσοχή επειδή στην πορεία αν βρεθεί η συσκευή για να επανεργοποιηθεί χρειάζεται αίτημα ξανα στον πάροχο για να ενεργοποιηθούν ξανά οι αριθμοί imei της συσκευής και για τον νόμιμο τρόπο απόκτησης της. Ολόκληρο το άρθρο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να το διαβάσετε από την ΕΕΤΤ.

Τέλος περισσότερες συμβουλές πάνω στην προστασία των κινητών μπορείτε να δείτε και στην επίσημη σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περισσότερα άρθρα του Μανόλη Ματζουρανάκη μπορείτε να διαβάσετε στο e-techguy

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα