Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Προγράμματα ΟΑΕΔ 2020: «Τρέχουν» 38.600 θέσεις εργασίας

Προγράμματα ΟΑΕΔ 2020 : Ούτε ένα, ούτε δυο, ούτε τρία αλλά συνολικά επτά προγράμματα θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ τις επόμενες εβδομάδες για συνολικά ...

Προγράμματα ΟΑΕΔ 2020: «Τρέχουν» 38.600 θέσεις εργασίας

Προγράμματα ΟΑΕΔ 2020
: Ούτε ένα, ούτε δυο, ούτε τρία αλλά συνολικά επτά προγράμματα θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ τις επόμενες εβδομάδες για συνολικά 38.600 θέσεις εργασίας. 

Συνολικά, μέσα στον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν  6.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των βελτιωμένων προγραμμάτων απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση κατά 293% σε ετήσια βάση και κατά 281% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2018.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, παρά τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σημειώνοντας αύξηση κατά 28% σε σχέση με το ρεκόρ των 4.700 προσλήψεων του Σεπτεμβρίου. Η ζήτηση των επιχειρήσεων για τις νέες θέσεις εργασίας των προγραμμάτων απασχόλησης, που ενεργοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς οι συνολικές αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 39.000.

Ειδικότερα, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί τα παρακάτω επτά ανοιχτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών:

Πρόγραμμα επιταγών επανένταξης στην αγορά εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών, με ελάχιστες μικτές απολαβές τα 830 ευρώ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 ευρώ μηνιαία.

Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών με νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις των δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών με 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 15 μηνών, στους εξής κλάδους: 1) Ενέργεια, 2) Βιοεπιστήμες και Υγεία-Φάρμακα, 3) Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη-Κλιματική Αλλαγή, 4) Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, 5) Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, 6) Μεταποίηση-Βιομηχανία, 7) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 8) Υλικά-Κατασκευές και 9) Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics). Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαία.

Πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 100% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, καθώς ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαία.

Ο ΟΑΕΔ διευκρινίζει ότι στα παραπάνω προγράμματα έχουν απλουστευθεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, μετά το τέλος της επιχορήγησης. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.


Τι ισχύει για την παράταση των επιδομάτων ανεργίας – Ο διοικητής του ΟΑΕΔ στο MEGA


Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναφορικά με το τι ισχύει για τη δίμηνη παράταση για τους άνεργους που παίρνουν επίδομα ανεργίας, αλλά και τι ισχύει για όσους δεν επιδοτούνται.

«Δίμηνη παράταση θα δοθεί σε όσα επιδόματα ανεργίας έληξαν ή λήγουν από Σεπτέμβρη μέχρι και Δεκέμβρη του 2020. Ουσιαστικά θα έχουν λάβει, δηλαδή, δίμηνη παράταση όλα τα επιδόματα που έληξαν το 2020. Με τη προσθήκη του νέου μέτρου ουσιαστικά καλύπτουμε όλους τους επιδοτούμενους άνεργους. Είναι περίπου 125 χιλιάδες για το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Σε ό,τι αφορά στη δίμηνη παράταση δεν υπάρχει καμία ενέργεια στην οποία πρέπει να προχωρήσουν οι δικαιούχοι», εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Μόλις δημοσιευτεί η διάταξη, αμέσως ο ΟΑΕΔ ξεκινάει την υλοποίηση. Δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Οι παρατάσεις πληρώνονται μόλις ολοκληρωθεί η παράταση, μετά το πέρας του διμήνου δηλαδή», συνέχισε ο ίδιος.

Μιλώντας για το ισχύει για τους μακροχρόνια άνεργους, ο κ. Πρωτοψάλτης είπε ότι «Όποιος φτάνει τους 12 μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ θεωρείται μακροχρόνια άνεργος. Περισσότεροι από 500 χιλιάδες που είναι στο μητρώο του ΟΑΕΔ έχουν ξεπεράσει τους 12 μήνες και θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι. Μέχρι και την ημέρα της δημοσίευσης της διάταξης, όσοι έγιναν μακροχρόνια άνεργοι από το Μάρτιο, θα πάρουν τα 400 ευρώ. Όσοι λαμβάνουν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας δε θα λάβουν τα 400 ευρώ. Αυτό αφορά στους μη επιδοτούμενους ανέργους».

Αναφορικά με το τι γίνεται με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ο κ. Πρωτοψάλτης ανέφερε ότι «Έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 30 χιλιάδες μέσα από το κοινωφελές πρόγραμμα σε δήμους και περιφέρειες. Τα προγράμματα απασχόλησης που ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι τρέχουν με πολύ καλό ρυθμό. Τώρα προφανώς θα υπάρξει μια επίπτωση και στο ρυθμό των προσλήψεων με το lockdown. Πρέπει πέρα από τα επιδόματα και τις παροχές να προσπαθούμε να βρούμε δουλειά στον κόσμο. Στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ κάνουν αίτηση οι επιχειρήσεις, ηλεκτρονικά. Ο ΟΑΕΔ έχει τηλεφωνική επικοινωνία αλλά και μέσω mail με τους ανέργους, γίνονται όλες οι συνεντεύξεις με τους εργασιακούς συμβούλους μέσω τηλεφώνου».