Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι

Κοινοποίηση

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι

Πριν βυθιστείτε στο ετήσιο χειμερινό προϋπολογισμό σχετικά με τη θέρμανση, αξίζει να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να αναβαθμίσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας. Η διαδικασία αυτή θα προετοιμάσει το σπίτι σας για τους πιο κρύους μήνες.

1. Εξαλείψτε τα ρεύματα αέρα

Η κάλυψη εσοχών που να σταματά τα ρεύματα αέρα είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη δουλειά που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Κλείνοντας όλα τα κενά στις πόρτες και τα παράθυρά, σταματάτε την διαρροή του υπέροχου ζεστού αέρα σας έξω και εμποδίζετε τον κρύο εξωτερικό αέρα να μπει μέσα.

2. Σέρβις του λέβητα

Σώστε τον εαυτό σας από μια πιθανή καταστροφή θερμότητας, κάνοντας σέρβις του λέβητα πριν από τους χειμερινούς μήνες. Ένας επαγγελματίας τεχνικός μπορεί να δει αν ο λέβητας έχει αναπτύξει μικρά, διορθώσιμα σφάλματα από τον περασμένο χειμώνα. Μπορεί να μιλάμε για μικρές ζημιές αλλά εάν αφεθούν χωρίς έλεγχο, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μεγάλη ζημιά.

3. Ρυθμίστε το χρονόμετρο του λέβητα

Χρειάζεστε πραγματικά τη θέρμανση να “ανοίγει” μια ώρα πριν ξυπνήσετε; Ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του συστήματος θέρμανσης, είκοσι λεπτά θα πρέπει να είναι αρκετά για να ζεσταθεί το σπίτι προτού πηδήσετε εκστατικά από το κρεβάτι και το ίδιο ισχύει και για το βράδυ.

Τα περισσότερα σύγχρονα χειριστήρια λέβητα σάς επιτρέπουν να έχετε διαφορετικές ρυθμίσεις για διαφορετικές ημέρες. Έτσι, αν γνωρίζετε ότι είστε πάντα έξω με τα παιδιά τα βράδια της Τετάρτης, για παράδειγμα, προσαρμόστε το χρονόμετρο. 

4. Απενεργοποιήστε τις συσκευές σας από την κατάσταση αναμονής

Το να θυμάστε να απενεργοποιήσετε τις οικιακές συσκευές από την κατάσταση αναμονής μπορεί να σας εξοικονομήσει αρκετά ευρώ ετησίως. Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να απενεργοποιηθούν στο βύσμα χωρίς να διαταραχθεί ο προγραμματισμός τους. Αξίζει να ελέγξετε τις οδηγίες για τυχόν συσκευές για τις οποίες δεν είστε σίγουροι.

Συμβουλή: Η αποσύνδεση του φορτιστή κινητού τηλεφώνου όταν δεν χρησιμοποιείται θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι.

5. Μονώστε τη ταράτσα

Όπως όλοι μάθαμε στα μαθήματα της σχολικής επιστήμης, η θερμότητα αυξάνεται. Έτσι, εάν ζείτε σε ένα σπίτι με ένα μονωμένο πατάρι, το ένα τέταρτο της θερμότητας σας κυριολεκτικά περνάει από την οροφή. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 4€ του λογαριασμού θέρμανσής σας, 1€ εξαντλήθηκε.

Εάν έχετε ήδη ελάχιστη μόνωση, η αναβάθμιση από 100 mm στα προτεινόμενα 270 mm μπορεί να μειώσει δραματικά τους λογαριασμούς θέρμανσης. Σας βοηθά επίσης να κάνετε ό, τι καλύτερο για το περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να εξοικονομούμε εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Επομένως είναι διπλό το καλό που θα κάνουμε!

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα