Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

5 αξέχαστες “φάσεις” για την Ξάνθη το 2020!

Κοινοποίηση

5 αξέχαστες “φάσεις” για την Ξάνθη το 2020!

Το 2020 μας αποχαιρετά (επιτέλους) και αφήνει πίσω του πρωτόγνωρες – για την ανθρωπότητα – στιγμές, με την πανδημία του κορονοϊού, τα μέτρα και το lockdown να κυριαρχούν στην καθημερινότητα όλων. 

Σε τοπικό επίπεδο, η Ξάνθη είναι γεγονός ότι έζησε “μεγάλες στιγμές” το 2020 και ορισμένες εξ’ αυτών σίγουρα θα μείνουν χαραγμένες για αρκετό καιρό στις μνήμες όλων μας. 

5 αξέχαστες “φάσεις” για την Ξάνθη το 2020!

1. Τα γκάζια στο Δροσερό

14 Απριλίου του σωτήριου έτους 2020 και οι κάτοικοι στο Δροσερό της Ξάνθης επιδίδονται σε ξέφρενους πανηγυρισμούς στην είσοδο του οικισμού στο άκουσμα της είδησης περί μη ύπαρξης κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή. 

Χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα και μηχανές, ξεκινούν τις… επιδείξεις τύπου “τέρμα τα γκάζια”, και ζητωκραυγάζουν με τις εικόνες μάλιστα να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου αλλά και των τηλεοπτικών καναλιών – που τις μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή ήταν σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα και καθολικό lockdown. 

2. Τα ελικόπτερα και ο… Έχινος

Ποιός μπορεί να ξεχάσει το άκουσμα του ελικοπτέρου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που κατέφθανε κάθε τόσο στην Ξάνθη, μεταφέροντας – κυρίως – τον κύριο Νίκο Χαρδαλιά. 

Η Ξάνθη παρουσίαζε “υψηλό επιδημιολογικό φορτίο”, όπως αναφερόταν σχεδόν σε καθημερινή βάση από τον ΕΟΔΥ και τη ΓΓΠΠ, με τους κατοίκους ωστόσο να ζητούν καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση καθώς παρέμεναν στο σκοτάδι – παρά τα αυστηρά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην περιοχή – σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τον αριθμό των τεστ. 

2. Τα ελικόπτερα και ο… Έχινος

Στο επίκεντρο είχε βρεθεί τότε, στην πρώτη καραντίνα, ο οικισμός του Εχίνου (τον οποίο ο κύριος Χαρδαλιάς αποκαλούσε Έχινο) ενώ είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη στον Δήμο Μύκης η οποία είχε σχολιαστεί αρνητικά λόγω της πολυάριθμης παρουσίας ατόμων μέσα σε έναν ιδιαίτερα μικρό χώρο συσκέψεων. 

3. To nein των Γερμανών στην Ξάνθη

Κι όμως το Γερμανικό Focus ασχολήθηκε με την Ξάνθη μέσα στο 2020 και όπως πολύ ορθά αναμενόταν, όχι για καλό λόγο. 

Είναι Αύγουστος (16/08) και μπορεί… τα μπάνια του λαού να μην εξελίσσονται όπως τις προηγούμενες φορές, ωστόσο το γερμανικό περιοδικό αποφάσισε να ζητήσει από τους αναγνώστες του να μην επισκεφθούν την Ξάνθη (όχι ότι έρχονταν και πολλοί από δαύτους). 

Μπορεί βέβαια την ίδια περίοδο η Ξάνθη – επιτέλους – να μην παρουσιάζει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο το Focus, έχοντας μάλλον στην κατοχή του τα στοιχεία από την πρώτη καραντίνα (ή προβλέποντας το μέλλον) χαρακτηρίζει την Ξάνθη “επικίνδυνη” περιοχή και την εντάσσει ανάμεσα στους προορισμούς που πρέπει πάση θυσία κάποιος να αποφύγει. 

3. To nein των Γερμανών στην Ξάνθη

4. Η Ξάνθη πιάνει… Guardian

Το 2020 βρήκε την Ξάνθη να “πρωταγωνιστεί” σε αρκετά θέματα και όχι απλώς στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να απασχολεί έντονα τα ΜΜΕ τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Εκτός από το Focus η Ξάνθη έπιασε και Guardian

Αφορμή αυτή τη φορά το μεταναστευτικό και ο εντοπισμός ενός φορτηγού ψυγείου με 41 μετανάστες τους οποίους μετέφερε παράνομα διακινητής στην Ελλάδα και φυσικά εντοπίστηκε στην Ξάνθη – που αλλού; 

4. Η Ξάνθη πιάνει… Guardian

Είχε προηγηθεί η τραγωδία στο Έσσεξ με νεκρούς μετανάστες που μεταφέρονταν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, οπότε η είδηση του εντοπισμού ενός τέτοιου φορτηγού στην μικρή – πλην τίμια – Ξάνθη δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία άρχισαν να ψάχνουν στον χάρτη προς τα που πέφτει η πόλη. 

5. Οι μετεωρίτες, οι πέτρες, οι εξωγήινοι

Το να δει κανείς εξωγήινους να κάνουν βόλτα στο κέντρο της Ξάνθης μέσα στο 2020 θα ήταν ίσως κάτι ιδιαίτερα αναμενόμενο, αλλά προς απογοήτευση αρκετών κάτι τέτοιο δεν συνέβη. 

Αντιθέτως όμως ξεκίνησε η αναπαραγωγή μιας “είδησης” περί πτώσης μετεωρίτη στην Ξάνθη η οποία μάλιστα έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

5. Οι μετεωρίτες, οι πέτρες, οι εξωγήινοι

Ο Δρ Γιάννης Μπαζιώτης, επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ειδικεύεται στην Πλανητική Επιστήμη και ειδικότερα στους μετεωρίτες (τον λες και τον πλέον κατάλληλο) ωστόσο βγήκε και διέψευσε μια τέτοια αναφορά, λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να έπεσε μετεωρίτης στην Ξάνθη – κρίμα πάντως θα ήταν ένα ωραίο φινάλε για το 2020. 

Σε κάθε περίπτωση το θέμα απασχόλησε έντονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδοτώντας (εκτός από χλευασμό) και αρκετές δόσεις καλού και ποιοτικού χιούμορ, που σίγουρα το χρειαζόμασταν όλοι μετά από μια τέτοια χρονιά. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα