Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κορoνοϊός άρση μέτρων: Ποια καταστήματα ανοίγουν τις επόμενες ημέρες

Κοινοποίηση

Κορoνοϊός άρση μέτρων: Ποια καταστήματα ανοίγουν τις επόμενες ημέρες


Κορoνοϊός άρση μέτρων:
Πρόκειται για 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Τι ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράταση στην παράταση παίρνει το lockdown στην Ελλάδα, χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα της οικονομίας.  Όπως ανακοίνωσε χτες, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τα περιοριστικά μέτρα που ήδη ισχύουν στη χώρα παρατείνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο αργός ρυθμός με τον οποίο υποχωρούν τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας υποχρεώνει πρακτικά την κυβέρνηση να πατήσει φρένο στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ανατρέποντας σε πολλά σημεία τον αρχικό σχεδιασμό της.

Έτσι, επιβεβαιώθηκε ήδη από τις εισηγήσεις των ειδικών πως τα σχολεία δεν πρόκειται εν τέλει ν’ ανοίξουν πριν από το νέο έτος. Η κυβέρνηση πάντως επιλέγει να τηρήσει στάση αναμονής και να μην ανακοινώσει τις οριστικές της αποφάσεις άμεσα. Αντιθέτως, όλα θα ξεκαθαρίσουν, μετά την παράταση του lockdown, την επόμενη εβδομάδα, με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να είναι εκείνος που θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» της άρσης των περιορισμών σε φάσεις.

Ανοίγουν μόνο τα εποχικά καταστήματα

Πάντως Από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα ανεβάσουν ρολά τα εποχικά καταστήματα, τα οποία θα πωλούν μόνο είδη για το χριστουγεννιάτικο στολισμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, πρόκειται  για 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα και γι’ αυτό τον λόγου εκτιμάται πως το ρίσκο είναι μηδενικό και η απόφαση αυτή δεν θα δημιουργήσει συνωστισμό στην αγορά και τα συνεπακόλουθα προβλήματα. Ταυτόχρονα, θα δώσει την ευκαιρία στους καταστηματάρχες να δουλέψουν και να μην καταστραφούν οικονομικά. 

Σκέψεις και για άνοιγμα των κομμωτηρίων

Αν όλα πάνε καλά δεν αποκλείεται στις 14 Δεκεμβρίου ν’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, με τα τελευταία να εξετάζεται η λειτουργία τους ακόμη και από το Σαββατοκύριακο (12-13/12). Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, αλλά, εάν τελικώς ανοίξουν, δεν θα επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα με τα μικρά εμπορικά καταστήματα.

Ωστόσο, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως η εστίαση θα παραμείνει κλειστή, όπως και τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί αν θα παραμείνει ίδιο το ωράριο. Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επομένων ημερών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναμένεται να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και ο χθεσινός αριθμός δείχνει αυτή την τάση (1.800 νοσούντες), αν και δεν θεωρείται ικανοποιητικός. Επίσης, παρά το γεγονός ότι σταθερά οι εισαγωγές για νοσηλεία λόγω κορoνοϊού είναι λιγότερες από τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ισχυρή, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο χθες καταγράφηκε νέο διαδοχικό ρεκόρ διασωληνωμένων (622). Αλλά και ο αριθμός των νεκρών ανά 24ωρο παραμένει υψηλός και γύρω στο 100.

pagenews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα