Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Click away και στην αγορά της Ξάνθης – Χρήσιμες οδηγίες

Κοινοποίηση

Click away και στην αγορά της Ξάνθης – Χρήσιμες οδηγίες

Η μέθοδος του “click away” ξεκινά να εφαρμόζεται και στην αγορά της Ξάνθης, καθώς παρά τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου, αρκετά καταστήματα επέλεξαν να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. 

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τοπικά με το λιανικό εμπόριο έχουν σπεύσει να ενημερώσουν μέσω των social media τους πελάτες τους, ότι θα μπορούν να κάνουν χρήση της μεθόδου του “click away” και να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους έστω και με αυτό τον τρόπο. 

Το «click away» προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

  • Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
  • Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
  • Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

«Η μέθοδος του «click away» θα αποτελέσει τον μόνο τρόπο για τα εμπορικά καταστήματα, να πωλούν τη περίοδο της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων» αναφέρει το ΕΒΕΠ. 

Click away: Η λύση για όσους δεν έχουν e-shop

Τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες που δεν έχουν e-shop θα είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (12.12.2020) στο Open, εξηγώντας τη λειτουργία της παραγγελίας μέσω click away.

Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης από Δευτέρα, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν εκτός από τις τιμές προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.

SMS, ουρά και πρόστιμα 

Για τον τρόπο λειτουργίας του click away, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.

Παράλληλα για τη μετακίνησή του θα στέλνει μήνυμα με τον κωδικό 2 στο 13033 ή θα συμπληρώνει τη σχετική έντυπη βεβαίωση. 

Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η λειτουργία του click away αφορά μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν είσοδο έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα