Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παράταση των μέτρων και μετά τις 14 βλέπουν οι ειδικοί

Κοινοποίηση

Παράταση των μέτρων και μετά τις 14 βλέπουν οι ειδικοί


Κρούσματα σήμερα 6/12:
 Παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο ενώ η διασπορά του κορωνοϊού έχει προχωρήσει σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Σφιχτό και προσεκτικό άνοιγμα εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ανησυχία επικρατεί για ακόμη μια μέρα για τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες οι νοσούντες να έχουν έχουν μειωθεί, παραμένουν όμως τετραψήφιοι. Μάλιστα, αυτό φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς αφού δεν πρόκειται για τα επιθυμητά δεδομένα που ευχόντουσαν.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα πολύ μεγάλο και η διασπορά του κορωνοϊού έχει προχωρήσει σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Για αυτό, ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να μιλήσει στους πολίτες την Παρασκευή και να τους ανακοινώσει τον οδικό χάρτη της σταδιακής άρσης του lockdown τα πλάνα του άλλαξαν. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο σε αυτό φαίνεται πως έπαιξε ο Σωτήρης Τσιόδρας με την εισήγησή του.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζήτησε να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο σφιχτό και προσεκτικό άνοιγμα της χώρας καθώς ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος που θα ισοπεδώσει το ήδη «γονατισμένο» ΕΣΥ, είναι πιο υπαρκτός από ποτέ. Έτσι, το άνοιγμα που όλοι περίμεναν στις 14 Δεκεμβρίου, όπως όλα δείχνουν, θα πάρει και νέα παράταση. Τα δεδομένα που έδειξε σε πίνακες ο Σωτήρης Τσιόδρας στον πρωθυπουργό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Αν γίνει το παραμικρό λάθος, το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα θα είναι πολύ βαρύ.

Τι θα γίνει με τα εμβόλια

Και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για το πώς και πότε θα αρθεί το lockdown, οι πολίτες ελπίζουν πως το εμβόλιο κατά της νόσου θα αποτελεί σύντομα γεγονός. Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μίλησε για τον επικείμενο εμβολιασμό στην Ελλάδα και γιατί πρέπει πρέπει να είναι χαμηλά τα κρούσματα για να εμβολιαστούμε.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού κάτι που θα επιτρέψει τη χαλάρωση των μέτρων καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία. «Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο, τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες, κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό, για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», επεσήμανε.

pagenews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα