Τρίτη, 12 Μαρτίου, 2024

Lockdown: Αλλάζουν για 2 μέρες τα SMS – Σε ισχύ ειδικά μέτρα

Κοινοποίηση

Lockdown: Αλλάζουν για 2 μέρες τα SMS – Σε ισχύ ειδικά μέτρα

Όλα τα μέτρα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κινηθείτε σήμερα και αύριο, παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων

Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά, καθώς το lockdown είναι σε ισχύ, ακόμη και με ειδικά μέτρα για σήμερα παραμονή και αύριο ανήμερα των Χριστουγέννων, ημέρες κατά τις οποίες αλλάζουμε χρήση και στα SMS στο 13033 για μετακίνηση.

Οι οδηγίες για σήμερα και αύριο είναι οι εξής:

Σε κάθε σπίτι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες όπως αναφέρουν οι ειδικοί, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας.

Επίσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η μοναδική «εξαίρεση», την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή, 10 το βράδυ με 5 το πρωί.

Τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς φέτος τα πάντα θα είναι διαφορετικά και επιπρόσθετα δεν προβλέπεται η μετακίνηση για τον λόγο αυτό.

Σχετικά τώρα με τους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και 6η Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Αλάζει η μετακίνηση με τον κωδικό «6»

Αποκλειστικά για παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλάζει ο κωδικός «6» και εκτός της σωματικής άσκησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις μετακινήσεις προς φιλικά ή συγγενικά σπίτια όπου και περάσουμε τις γιορτές μέχρι τις 22.00 το βράδυ.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη , Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε επίσης πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 κάλεσε τους πολίτες να οπλιστούν με υπομονή και να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Στη συντριπτική πλειοψηφία τηρούνται τα μέτρα, διαπίστωσε ο Λευτέρης Οικονόμου, επικαλούμενος το ποσοστό των παραβάσεων που βεβαιώνονται κατά τους ελέγχους που διενεργούνται. Προανήγγειλε πως οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και θα είναι αυστηροί. Σε ό,τι αφορά τον εκκλησιασμό των πιστών, αυτός είπε ότι πρέπει να γίνεται κατόπιν σχετικής υπόδειξης για τον σκοπό της μετακίνησης και έχοντας κατά νου πως είναι αυστηρά περιορισμένος ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στους Ιερούς Ναούς.

Γιορτές με πολυκοσμία θα φέρουν νέα μέτρα σε 15 μέρες

Δραματική έκκληση, μαζί  με τις ευχές του, προς όλους τους Έλληνες, απηύθυνε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικεντρώνοντας στην ανάγκη να επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα, ώστε να μην υπάρξει άλλη έξαρση της επιδημίας, που θα φέρει και νέα πιο αυστηρά μέτρα.

«Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή μια κοινής μάχης… Δεν είναι ανέμελο παιχνίδι η παραβίαση των μέτρων… Γιορτάστε με μέτρο, με ανθρωπιά, με ευθύνη… Τα Χριστούγεννα εφαρμόστε τα μέτρα για να κάνουμε τις άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας… Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε», τονίζει στο μήνυμα του ο Υπουργός, ενώ αναφέρεται και στο εμβόλιο, επισημαίνοντας ότι έρχεται σε μια εβδομάδα, αλλά πιθανή έξαρση της επιδημίας θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο εμβολιασμό του πληθυσμού.

«Γιορτές με πολυκοσμία τα Χριστούγεννα θα φέρουν σε 15 μέρες νέο κύμα πανδημίας, θα γεμίσουν πάλι τις εντατικές. Θα φέρουν παράταση των περιοριστικών μέτρων που μας κρατούν αιχμάλωτους. Και με γεμάτες εντατικές, με νέα έξαρση, εμβολιασμός σωστός δεν μπορεί να γίνει!», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

typosthes.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα