Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μόλις 1 στους 3 επιχειρηματίες ικανοποιημένος από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Κοινοποίηση

Μόλις 1 στους 3 επιχειρηματίες ικανοποιημένος από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Ιδιαίτερα αρνητικά αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αλλά και την κυβερνητική πολιτική είναι τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών. 

Σύμφωνα με αυτά, προκύπτουν τα εξής:

– Οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας έχει υποστεί το 86% των επιχειρήσεων, ενώ το 80% αναμένει ότι η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτερο lockdown. Τραγική δείχνει να είναι η κατάσταση στην εστίαση με τα ποσοστά να φτάνουν το 99% και 94.8% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα δε, φαίνεται να πλήττονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους αφού το 91.8% από αυτές δηλώνει σοβαρές ζημιές σ΄ αυτή την περίοδο.

– Μόλις το 29% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι ότι βοήθησαν πολύ ή αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας. Λίγο δηλώνει το 44% και καθόλου το 25%. Ειδικά για τα μέτρα κατά την διάρκεια του δεύτερου lock down ικανοποίηση δηλώνει το 29%, με το το 68% να δηλώνει μη ικανοποίηση. Ειδικά σε ό,τι αφορά το εμπόριο το ποσοστό μη ικανοποίησης φτάνει το 72.1%.

– Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αξιοποιήσει την επιστρεπτέα προκαταβολή (54,1%) και την αναστολή σύμβασης εργασίας (44,2%).

– Όσον αφορά στο click away, και το αν βοήθησε, οι απαντήσεις «όχι» και «μάλλον όχι» είναι πλειοψηφία (56%) ενώ «ναι» και «μάλλον ναι» απάντησε το 38%, δηλαδή μόλις μία στις τρεις περίπου επιχειρήσεις.

– Αρκετές εταιρείες δηλώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις, σε ποσοστό 23,7% στην εστίαση, 12,4% στο εμπόριο και 9,5% στις υπηρεσίες.

– Το 23% των Επιχειρήσεων δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41.7% και στο Εμπόριο το 34%. Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις Επιχειρήσεις που έχουν 11-20 εργαζομένους.

– Το 14% των Επιχειρήσεων έχουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των οφειλών σε Εφορία, ΙΚΑ κ.λ.π αφού το ποσοστό που έχουν οφειλές που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν φτάνει το 29%. Το 66% θεωρεί ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες οφειλές προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες κ.λ.π με το 29% να δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει. Γι αυτό και το 88% ενοποιείται στην πρόταση για διαγραφή τουλάχιστον τμήματος των οφειλών αυτών, ενώ το 94.1% συμφωνεί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.

– Το 20% δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει τον νέο Νόμο για την ρύθμιση χρεών τους, ενώ το 57% δηλώνει όχι. Το 23% και πάλι δεν παίρνει θέση.

– Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Το 33% τον θεωρεί ως πραγματική δεύτερη ευκαιρία και ότι θα βοηθήσει στην ρύθμιση των χρεών και την σωτηρία πρώτης κατοικίας. Το 32% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 35% φαίνεται να μην έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση και δεν παίρνει θέση. Ταυτόχρονα, το 42% θεωρούν ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας συνιστά απειλή για την πτώχευση για την απώλεια πρώτης κατοικίας όλο και περισσότερων. Το 20% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 38% δεν παίρνει θέση.

– Μόνο το 11% θεωρούν ότι οι Τράπεζες έχουν βοηθήσει αυτή την περίοδο με παροχή δανείων για κεφάλαιο κίνησης με μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία. Το 75.6% έχει αρνητική άποψη.

– Όσον αφορά ειδικά στην πρώτη κατοικία, το 36% θεωρεί ότι η αφαίρεση ακίνητης περιουσίας, η μίσθωση για δώδεκα χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του μετά την 12ετία χωρίς την αφαίρεση των μισθωμάτων είναι μια καλή ρύθμιση. Την αντίθετη άποψη έχει το 39% και το 25% δεν παίρνει θέση. Σημειώνεται ξεχωριστά, ότι το 46% πιστεύει ότι η Νομική προστασία της πρώτης κατοικίας είναι με τον νέο Νόμο καλύτερη από ότι με τον «Νόμο Κατσέλη», με το 15% να έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 39% δεν παίρνει θέση.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα