Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

O Τάσος Αρνιακός εξηγεί τη ξηρασία του Νοεμβρίου

Κοινοποίηση

O Τάσος Αρνιακός εξηγεί τη ξηρασία του Νοεμβρίου

Ο Τάσος Αρνιακός μιλά στο kedenews.gr για την έντονη ζέστη και ξηρασία που πλήττει την Ήπειρο, το φετινό Νοέμβρη, μετά από 107 χρόνια.

 

«Χρυσό μετάλλιο» ξηρασίας τα Ιωάννινα

Το μεγαλύτερο μέρος των Ιωαννίνων περιτριγυρίζεται από ογκώδη βουνά με πανύψηλες κορυφές που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους. Ανάμεσά τους, κοιλάδες που κλείνουν μαζί με τη βλάστηση και την πανίδα ένα σύνολο άγριας ομορφιάς, μοναδική εικόνα για την Ήπειρο.

Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη πεδινή έκταση της Ηπείρου και διαιρεί τον νομό σε δύο ενιαία τμήματα, βόρεια και νότιά του, ενώ ενώνει μεσευρωπαϊκά και μεσογειακά γεωγραφικά, κλιματικά και οικολογικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία πολλές ιδιαιτερότητες παρουσιάζουν το κλίμα, η χλωρίδα και η πανίδα. Αυτή η ζώνη συνδυάζει το ζεστό και ήπιο μεσογειακό με το βροχερό και μεσευρωπαϊκό κλίμα. Μεγάλες βροχοπτώσεις τον χειμώνα και καταιγίδες το καλοκαίρι. Οι χιονοπτώσεις παλαιότερα ήταν έντονες και κάλυπταν το έδαφος αρκετές μέρες, τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και λιγότερο χιόνι.

Η κατάσταση του φετινού Νοεμβρίου ήταν πρωτοφανής για τα Ιωάννινα, καθώς καταγράφηκαν μόλις οκτώ χιλιοστά βροχής, δηλαδή λιγότερο από 5% της μηνιαίας τιμής, αφού η μέση βροχόπτωση του Νοεμβρίου ανέρχεται σε 170 χιλιοστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Νοέμβριος του 2020 ήταν ο πιο ξηρός από τότε που υπάρχουν καταγραφές, δηλαδή από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το 1913!

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο kedenews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα