Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Οργή μικροπωλητών στην Ξάνθη – “Είμαστε στο έλεος του Θεού”

Κοινοποίηση

Οργή μικροπωλητών στην Ξάνθη – “Είμαστε στο έλεος του Θεού”

Την αγανάκτησή τους για τις συνθήκες ένδειας στις οποίες έχουν περιέλθει εκφράζουν οι μικροπωλητές της Ξάνθης, με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Μη έχοντας τη δυνατότητα να διαθέσουν τα προϊόντα τους (ρούχα, παπούτσια, οικιακά είδη κλπ) στο παζάρι της Ξάνθης και αναμένοντας ακόμη τις υποσχέσεις περί έμπρακτης οικονομικής στήριξης από την πολιτεία, οι ίδιοι διαμηνύουν πως πλέον είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από την πείνα παρά από τον κορονοϊό. 

“Η επιστρεπτέα προκαταβολή που ορθώς εξαγγείλατε και υλοποιήσατε δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό δεν έφτασε σε  δικαιούχους λόγω των όρων που βάλατε. Ελπίζω να αναθεωρήσουν τα αρμόδια υπουργεία την απόφαση τους” τονίζει ο Ηλίας Συμεών, πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Ξάνθης, στην επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

“Περιμένουμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού που υποσχέθηκαν οι υπουργοί σας για να μπορέσουν όλες αυτές οι οικογένειες να παρέχουν τα άκρως απαραίτητα προς της οικογένειές τους με αξιοπρέπεια. Άμεσα! Πριν φτάσουμε σε σημείο να πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα αντί από κορονοϊό” σημειώνει ο ίδιος. 

“Είμαστε στο έλεος του Θεού” 

“Από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο κορονοϊός έκανε έντονα την εμφάνισή του, το ελληνικό εμπόριο άρχισε να φθίνει δραματικά, με αποτέλεσμα όλες οι οικογένειες της χώρας οι οποίες είχαν αυτήν την δραστηριότητα ως μοναδικό έσοδο διαβίωσης, να μένουν χωρίς την δυνατότητα να εξασφαλίσουν “τα προς το ζην”. Αυτό συνέβη διότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους αρμόδιους για την λήψη της χρηματικής βοήθειας, ήταν αδύνατον να καλυφθούν από τους περισσότερους μικροπωλητές βιομηχανικών ειδών. Οι μήνες πέρασαν και φτάσαμε στο σήμερα, όπου και πάλι πολλοί μικροπωλητές βρίσκονται στο “έλεος του Θεού”, χωρίς καμία κρατική αρωγή και μέριμνα” επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των μικροπωλητών της Ξάνθης. 

Μάλιστα ο ίδιος εξηγεί πως η στήριξη που έχουν λάβει από την πολιτεία είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη ενώ εκτιμά πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα οδηγήσουν τους μικροπωλητές στον αφανισμό. 

“Την ίδια στιγμή που υπέρογκα ποσά παρέχονται σε εταιρείες κολοσσούς όπως η Aegean -η οποία έλαβε 120.000.000 ευρώ χωρίς να υπάρχει συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου- οι μικροπωλητές των βιομηχανικών ειδών, παρότι εργάζονται και εισφέρουν στο ελληνικό κράτος, δεν κρίθηκαν κατάλληλοι για να λάβουν οικονομική στήριξη. Δυστυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας εκείνους που δεν είναι μεγαλοεπιχειρηματίες και η μέριμνά της για αυτές τις οικογένειες και τα παιδιά τους,  είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη.  Ίσως  οι αυτού του είδους επιχειρηματικά δρώντες, δεν έχουμε θέση  στην μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική της χώρας και με αφορμή τα μέτρα κατά της πανδημίας, αποτελούν μοναδική  ευκαιρία για να εξαφανιστούμε από τον οικονομικό χάρτη και εν τέλει από τον τόπο μας και την πατρίδα μας” καταλήγει ο κύριος Ηλίας Συμεών. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα