Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το 6 και τα συμπεράσματά του

Κοινοποίηση

Το 6 και τα συμπεράσματά του

Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης
Το lockdown αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν λέει να τελειώσει, ενώ πλέον διανύουμε το δεύτερο μήνα ενός υποχρεωτικού εγκλεισμού, όπου οι μετακινήσεις μας θα πρέπει να γίνονται αυστηρά και μόνο για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. 

Έτσι όλοι μας, θέλοντας και μη, περνούμε περισσότερο χρόνο στο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή μας. Περιπλανώμενος λοιπόν κι εγώ στον ψηφιακό αυτό κόσμο, σε μία αέναη προσπάθεια να σκοτώσω το χρόνο μου έπεσα πάνω σε κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο, αλλά και συνάμα δυσάρεστο.    

Αρκετοί άνθρωποι την εποχή του κορονοϊού αποφασίζουν να ασχοληθούν με την άσκηση και την πιο απλή μορφή της, που μπορεί να λάβει χώρα παντού και πάντα, δίνοντας έτσι επιτέλους κάποια σημασία στο παραμελημένο τους σώμα, γεγονός που φυσικά δεν διστάζουν να μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Φυσικά η απόφαση τους αυτή για άσκηση μόνο ως θετική μπορεί να αξιολογηθεί και μακάρι η άσκηση να τους γίνει καθημερινή συνήθεια και μετά το πέρας του lockdown, όμως το λυπηρό είναι πως παρότι οι ίδιοι μάλλον θεωρούν κατόρθωμα το ότι κατάφεραν να τρέξουν κάποια χιλιόμετρα, στην πραγματικότητα μόνο ως απελπιστικές μπορούν να θεωρηθούν οι επιδόσεις τους, οι οποίες αποδεικνύουν την άθλια φυσικής τους κατάσταση και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά ως μία ηχηρή προειδοποίηση του σώματός τους προς αυτούς. 

Όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους με κακή φυσική κατάσταση μιλάμε φυσικά για άτομα τα οποία αδυνατούν να κινηθούν με ταχύτητες κάτω από τα 7 ή τα 8 λεπτά το χιλιόμετρο, ενώ αδυνατούν να κρατήσουν αυτόν τον ρυθμό για 3 ή 4 χιλιόμετρα, με τους περισσότερους από αυτούς να μην μπορούν να τερματίσουν την απόσταση των 4 ή 5 χιλιομέτρων σε οποιοδήποτε ρυθμό. Το γεγονός είναι απλά τραγικό. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την σοβαρότητα αυτής της κατάστασης, είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος 20-25 ετών να αδυνατεί να τρέξει 5000μ. χωρίς διάλειμμα. 

Το παραπάνω πρέπει να μας ενεργοποιήσει το ταχύτερο δυνατόν, κάνοντας μας να ασχοληθούμε με την άσκηση, πριν να είναι πολύ αργά. 

Η άσκηση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικιακές ομάδες και καλό θα ήταν να το καταλάβουν όλοι σύντομα, θωρακίζοντας το σώμα, αλλά και το πνεύμα τους από διάφορες ασθένειες. 

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι αναφέρουν πως η άσκηση για 30 λεπτά τουλάχιστον σε καθημερινή βάση για τους ενήλικες και 60 λεπτά για τα παιδιά είναι το λιγότερο απαραίτητη.

Το 2020 λοιπόν, μία χρονιά που άφησε το στίγμα της, σε μερικές μέρες θα αποτελεί παρελθόν, καλό θα ήταν λοιπόν να κάνουμε μία αυτοκριτική και να θέσουμε νέους στόχους, αναγνωρίζοντας τα σφάλματά μας και προσπαθώντας να διαγράψουμε μία διαφορετική πορεία ζωής στο προσεχές έτος, μια πορεία πιο αθλητική, πιο υγιής και πιο δημιουργική.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα