Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ξάνθη – Τ. Καραδέδος: Ανάγκη για διαγνωστικά τεστ, όπου διακινείται ο κορονοϊός

Κοινοποίηση

Ξάνθη – Τ. Καραδέδος: Ανάγκη για διαγνωστικά τεστ, όπου διακινείται ο κορονοϊός

«Φαίνεται ότι δεν αποδίδουν τα μέτρα ό,τι επιθυμούσε η πολιτεία», δήλωσε ο Τάσος Καραδέδος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» για το δεύτερο lockdown, που όπως είπε, δεν απέδωσε το αναμενόμενο.

«Τα κρούσματα δε λιγόστεψαν παρότι τα τεστ έχουν λιγοστέψει. Έχουμε μια τεχνητή μείωση των κρουσμάτων. Αδιάψευστο σημείο είναι οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία και οι θάνατοι, που δυστυχώς αυξάνονται καθημερινά σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας και λίγο πιο πέρα. Σε κάθε νομό με δύο νεκρούς κάθε μέρα αντιλαμβάνεσθε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά.»

Σύμφωνα με τον κ. Καραδέδο, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και οι υγειονομικοί υπερβαίνουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους. «Τα Νοσοκομεία μας έχουν φτάσει στην πλήρη έκθεση που θα μπορούσαν να έχουν και την έχουν υπερβεί. Αυτή είναι η κατάσταση και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει αύριο.»

Στην ερώτηση πού οφείλεται αυτή η μη απόδοση, ο κ. Καραδέδος σημείωσε: «Την εξήγηση θα έπρεπε να τη δίνουν οι επιδημιολόγοι και αυτοί που παίρνουν τα μέτρα. Θα έπρεπε να απολογούνται γιατί δεν απέδωσαν. Υπάρχει μια τάση να αποδίδεται στη μη συμμόρφωση των κατοίκων, γεγονός που δεν αληθεύει όμως. Στην πόλη μας και στον νομό μας είχαμε ένα πολύ υψηλό βαθμό συμμόρφωσης στα μέτρα, υπάρχουν όμως και συμπολίτες μας που δε μπορούν να συμμορφωθούν, δε ξέρουν να συμμορφωθούν είναι ηλικιωμένοι, που δε βλέπουν, δεν ακούνε, δεν έχουν την κριτική ικανότητα να αντιληφθούν πλήρως τι συμβαίνει». Επίσης, αναφέρθηκε και σε κάτι ακόμη που παίζει σημαντικό ρόλο -στα ασυμπτωματικά κρούσματα. «Άνθρωποι που πηγαίνουν στη δουλειά και γυρίζουν σπίτι χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του κορονοϊού. Με αυτή την έννοια, ο κορονοϊός μπήκε στα σπίτια, επωάζεται μέσα στα σπίτια, γι΄ αυτό και έχουμε στα νοσοκομεία ασθενείς ολόκληρες οικογένειες πια.»

Τι πρέπει να γίνει; Μεγάλη ποσότητα τεστ, τονίζει. «Δεν προβλέφθηκε από την πολιτεία. Δεν προβλέφθηκε από αυτούς που χειρίστηκαν τον κορονοϊό. Από την αρχή λέγαμε ότι θα πρέπει να είναι στοχευμένα τα τεστ. Έχουμε ανάγκη από διαγνωστικά τεστ, τεστ για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, αυτό που είναι ανοικτό και κινείται. Στη διατροφική αλυσίδα, στα ταχυφαγεία, στα take away, στα super market, στους εργαζόμενους ως delivery, στα εργοστάσια που λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης, όπου διακινείται ο κορονοϊός και μπορεί και πηγαίνει μέσα στα σπίτια», είπε. «Δε μπορούμε να επικαλούμαστε συνέχεια τη μη συμμόρφωση των πολιτών, να στοχοποιούμε τους πολίτες και η πολιτεία να μένει στο απυρόβλητο. Ας βάλει ο δήμος -όπως το έκανε ήδη- και η Περιφέρεια το χέρι στην τσέπη και ας εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να γίνουν τεστ.»

Τέλος, μιλώντας για τον εμβολιασμό ανέφερε, «περιμένουμε τον εμβολιασμό… και πρέπει οι δομές να σταθούν στο ύψος τους και δεν γνωρίζω, έχουμε επιφυλάξεις, για την ικανότητα αυτού του κράτους να διακινήσει με επάρκεια τους μηχανισμούς και να εκτελεστούν οι εμβολιασμοί έγκαιρα, όσο γίνεται γρηγορότερα για να αποφύγουμε τα επιπλέον θύματα», για να καταλήξει λέγοντας ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν τεθεί στη διάθεση της πολιτείας, «μένει», όπως είπε, «η πολιτεία να βρει τους μηχανισμούς. Αυτά που ακούμε μέχρι τώρα μοιάζουν περισσότερο με τηλεοπτικά γεγονότα παρά κάτι που γίνεται στην πράξη. Δεν βλέπουμε ο μηχανισμός να είναι έτοιμος. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι που απευθύνονται σε μας την τελευταία εβδομάδα είμαστε σε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να τρέξουμε και για να αντιληφθούμε πώς θα γίνει και πώς θα συμμετάσχουμε.»

Πηγή:  Μαρία Νικολάου / www.ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα