6 συμβούλες που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου

6 συμβούλες που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου.

Ένα από τα σπουδαία δώρα που έχουμε με την γέννηση μας είναι η ισότητα με το υπόλοιπο σύνολο. Ερχόμαστε στο κόσμο αυτόν κουβαλώντας το δώρο της ζωής, είμαστε όλοι ισάξιοι και έχουμε ίσες δυνατότητες αρκεί να καταφέρουμε να τις αναγνωρίσουμε μέσα μας.

Αν νιώθεις λιγότερο άξια, είναι γιατί, ανά τα χρόνια, ‘’έχτισες’’ μέσα σου αυτήν την εικόνα του ημιτελούς ,γι’ εσένα ,εαυτού σου. Η αυτοεκτίμηση υπάρχει ήδη μέσα σου, απλώς χρειάζεται να την αναγνωρίσεις και να της δώσεις την αξία που της αναλογεί. Πώς θα την ανακαλύψεις;

    • ‘’Μάθε να μένεις στη σιωπή. Άφησε τον ήρεμο νου σου να ακούει και να αφομοιώνει΄΄ .Πυθαγόρας

Ο Πυθαγόρας λέει κάτι σπουδαίο, να είσαι προσεκτικός, να ακούς την φωνή μέσα σου. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι αν πρώτα δεν το αναγνωρίσουμε. Όταν καταφέρεις να συνειδητοποιήσεις την πηγή του αρνητισμού σου, θα μπορέσεις να απομακρύνεις πιο εύκολα το συναίσθημα που στην δημιουργεί. Εξασκήσου μέσω του διαλογισμού, συνέχισε τονίζοντας στον εαυτό σου πως ,αυτό που σε απομακρύνει από το να έχεις πίστη στον εαυτό σου, είναι μόνο σκέψεις και όχι αληθινά γεγονότα.

    • Δώσε μια σπουδαία ευκαιρία στον εαυτό σου, αλλάζοντας την γνώμη που έχεις για εσένα. 

Ανακαλύπτοντας πρώτα την πηγή των αρνητικών σου σκέψεων, προχώρησε στην αλλαγή τους. Επαναλαμβάνοντας το πόσο αδύναμη είσαι να καταφέρεις τον νέο σου στόχο, αυτόματα το αποδέχεσαι και παραιτείσαι. Σταμάτα να καταργείς την εικόνα σου επαναλαμβάνοντας φράσεις όπως :‘’Είμαι άσχημη.’’, ‘’Το βάρος μου με κάνει ανεπιθύμητη.’’, ‘’Είμαι ανίκανη να καταφέρω το οτιδήποτε.’’

Όλες οι παραπάνω σκέψεις καλλιεργήθηκαν από εσένα για ‘σένα. Κάνε λοιπόν το ακριβώς αντίθετο, πιστεύοντας στον εαυτό σου: ‘’Είμαι όμορφη’ ’Αγαπώ τον εαυτό μου γι’ αυτό που είμαι γιατί με κάνει ξεχωριστή’’, ‘’Μπορώ να τα καταφέρω, μια μικρή νίκη κάθε φορά θα με οδηγήσει σε μια πιο μεγάλη.’’

    • Η αποδοχή του εαυτoύ σου, είναι σπουδαίο γεγονός. 

Σε καμία περίπτωση μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με την γειτόνισσά που έχει μια σούπερ ζωή βάση των social accounts της. Προβάλλοντάς μια τέλεια εικόνα προς τα έξω, δεν σημαίνει αυτομάτως πως αυτή είναι και η πραγματικότητα. Περιορίσου στην αποδοχή του εαυτού σου και δούλεψε με αυτόν τον τρόπο την δική σου αληθινή ευτυχία.

    • ” Όλοι είναι ιδιοφυΐα. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να ανέβει σε ένα δέντρο, θα ζήσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι ανόητο. ” Άλμπερτ Αϊνστάιν

Σύμφωνα με τα λόγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν, πρέπει να βρεις και να τονίσεις τα δυνατά σου σημεία προβάλοντας έτσι την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου. Κάθε φορά που θέτεις έναν νέο στόχο, θυμήσου κάτι που ήθελες πολύ και τα κατάφερες. Ποια ήταν τότε η κινητήρια δύναμη σου; Φρόντισε να έχεις πλάι σου ανθρώπους που μπορούν να αντικρίσουν την καλύτερη πλευρά σου ακόμα και όταν αυτό είναι αδύνατο γι’ εσένα.

    • Να σε φροντίζεις. 

Η άσκηση βελτιώνει όχι μόνο την σωματική και ψυχική σου υγεία, αλλά και την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Να τρέφεσαι σωστά, να σου προσφέρεις χρόνο με τον εαυτό σου και να κοιμάσαι αρκετά.

    • Να είσαι δοτική.

 Προσφέροντας στους άλλους μπορεί και εσύ η ίδια να ανακαλύψεις χαρακτηριστικά του εαυτού σου, που μέχρι εκείνη την στιγμή σου ήταν άγνωστα. Κάνε πράγματα που θα σε κάνουν να νιώσεις υπερήφανη γι’ εσένα. Όταν κάνεις κάτι που κάνει την διαφορά, έστω και κάτι μικρό, η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου θα γίνεται όλο και καλύτερη.

Εάν είσαι μαμά μπορείς να διδάξεις και το παιδί σου να έχει ,από μικρό, πίστη στον εαυτό του κάνοντας το με κάθε αφορμή να νιώθει ξεχωριστό. Να μην ξεχνάς πως για το αγγελούδι σου αποτελείς πρότυπο, όποτε φρόντισε να είσαι το θετικό πρότυπο του. Να βρίσκεσαι πλάι του όταν κάνει λάθη στηρίζοντας το και βοηθώντας το να μαθαίνει από αυτά. Αν έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση προσπάθησε να καταλάβεις από που προέρχεται και δουλέψτε το παρέα ούτως ώστε να έχει ένα μέλλον γεμάτο σιγουριά.

Κλείνοντας να σου πω, πώς αν πιστεύεις στο ‘’τέλειο’’ τότε είναι δύσκολο να συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να αισθάνεται καλά με αυτό που είναι. Είσαι μοναδική, ξεχωριστή και αξίζεις το ίδιο με όλους τους συνταξιδιώτες σου στο πανέμορφο ταξίδι της ζωής.

Πηγή: mamigusto.com

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال