Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Lockdown: «Κληρώνει» για την επαναλειτουργία της αγοράς

Κοινοποίηση

Lockdown: «Κληρώνει» για την επαναλειτουργία της αγοράς

Για κάθε μήνα lockdown με κλειστή την αγορά, χάνονται περίπου 3 δισ. ευρώ ήταν το… μήνυμα της κυβέρνησης στους ειδικούς για το άνοιγμα των καταστημάτων. Μετά το click away, έρχεται και το click in shop. Ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά. Στόχος ν’ ανοίγει μια δραστηριότητα κάθε εβδομάδα.

Ημέρα οριστικών αποφάσεων είναι η σημερινή για την επαναλειτουργία της αγοράς, με όλες τις ενδείξεις να συντείνουν στο άνοιγμα με τη μέθοδο του click away από την ερχόμενη Δευτέρα και του click in shop για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κτλ.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς είναι η σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τις τελευταίες ημέρες, η οποία αποτυπώνεται πλέον και στους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), αφού η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία περιοχή στο κόκκινο κι αντιθέτως είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με περιοχές στο πράσινο.

Η βελτίωση αυτή συνεχίστηκε, μάλιστα, χθες, αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε περαιτέρω (328), ενώ ο δείκτης θετικότητας ήταν κάτω από 2%.

Ως εκ τούτου και με δεδομένη την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που έχει τύποις ξεκινήσει, αλλά και το γεγονός ότι για κάθε μήνα lockdown που κρατά κλειστή την αγορά χάνονται τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα στους ειδικούς, οι οποίοι θα διατυπώσουν σήμερα την τελική εισήγησή τους και εν συνεχεία θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις που θ’ ανακοινωθούν μαζί με το συνολικό πλάνο λειτουργίας του λιανεμπορίου το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Γενική αίσθηση πάντως αποτελεί πως κατά την εορταστική περίοδο δεν υπήρξε τελικώς επιβάρυνση, όπως ανησυχούσαν οι ειδικοί, με αποτέλεσμα αυτό ν’ αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο που θα κάμψει τις αντιρρήσεις που φαίνεται να έχουν ακόμη κάποια μέλη της επιτροπής. Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη στο newsit.gr, τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα από αυτά που υπήρχαν στις 14 Δεκεμβρίου, όταν λειτούργησαν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Άρα, προσθέτουν, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που να εμποδίζει τώρα την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίγει – με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών – έστω και μία δραστηριότητα κάθε εβδομάδα και να μην παραμένει παγωμένη η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Στο ερώτημα δε τι θα συμβεί εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν επιδείνωση μετά το άνοιγμα της αγοράς, τα ίδια στελέχη απαντούν ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις λαμβάνονται αξιολογώντας κάθε φορά τα δεδομένα που ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πως θα ανοίξει η αγορά

Όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, το καθεστώς που θα ισχύσει για τα εμπορικά καταστήματα θα είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που ίσχυσε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away.

Διαφορετικά θα είναι τα πράγματα με το click in shop για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ή και άλλες κατηγορίες (π.χ. κοσμηματοπωλεία). Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού για να δοκιμάσουν τα προϊόντα πριν να τα αγοράσουν.

Με ραντεβού θα λειτουργήσουν, επίσης, κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών κτλ. Μοναδική εξαίρεση ενδέχεται ν’ αποτελέσουν οι «κόκκινες» περιοχές που βρίσκονται σε σκληρό lockdown, όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν σ’ αυτή την περίπτωση κλειστά, ενώ ερωτηματικό παραμένει, επίσης, τι μέλλει γενέσθαι με τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα.

Στη Βουλή

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Επισήμως το θέμα της ατζέντας είναι η πανδημία και, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού θα επαναλάβει απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιδίωξή του είναι οι συζητήσεις να μη γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες – αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών – θα προχωρήσει σε μια συνολική επισκόπηση των όσων έπραξε η κυβέρνηση στις δύο φάσεις της πανδημίας.

Θ’ αναφερθεί, επίσης, αναλυτικά στο σχέδιο των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα, όσο θ’ αυξάνονται οι διαθέσιμες δόσεις από εμβόλια περισσότερων εταιρειών τόσο οι εμβολιασμοί θα επιταχύνονται.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει έτσι πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων και πως το σχέδιο για εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού έως τον Ιούνιο και επίτευξη της απαραίτητης ανοσίας θα τηρηθεί στο ακέραιο, απορρίπτοντας έτσι τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για κινήσεις για εξασφάλιση περισσότερων δόσεων ακόμη και μονομερώς. Πολλώ δε μάλλον για την παρασκευή του εμβολίου στην Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές πατέντες, καθώς το σχέδιο αυτό είναι παντελώς ανέφικτο.

newsit.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα