Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο δήμαρχος Σουφλίου για τις σφοδρές βροχοπτώσεις στον Έβρο

Κοινοποίηση

Ο δήμαρχος Σουφλίου για τις σφοδρές βροχοπτώσεις στον Έβρο

«Οι ποσότητες του νερού ήταν τρομακτικές και τόσο απότομες που παρέσυραν γέφυρες. Αν δεν υπήρχε η εμπειρία και η γνώση των υπηρεσιών, θα θρηνούσαμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών…». 

Με αυτήν τη φράση, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, σκιαγραφεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στον δήμο μετά την επέλαση της χθεσινής κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό της σφοδρές βροχοπτώσεις. 

Με τη βροχή να έχει σταματήσει από χθες το βράδυ, η δημοτική Αρχή προχωρά σήμερα στην καταγραφή των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές, κατοικίες, επιχειρήσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες. 

Όμως, προτάσσει, όπως τονίζει ο κ. Καλακίκος, τις ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν, καθώς «το πρώτιστο είναι ο άνθρωπος, να μην υπάρξει απώλεια ζωής, γιατί όλα τα άλλα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει καλή θέληση και πολιτική βούληση».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, «υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, χρήζουν βοήθειας οικοσυσκευών και ρουχισμού. 

Γίνεται ήδη η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις στο σύνολο του δήμου αλλά και σε υποδομές. 

Έχουν πέσει γέφυρες, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα προς το Μικρό Δέρειο και παράλληλα σε πολλά σημεία έχει γίνει διακοπή της υδροδότησης γιατί τα αντλιοστάσια δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού, παράλληλα με τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση».

Όπως επισημαίνει, χάρη στην εμπειρία και τη γνώση των υπηρεσιών «αλλά και την αλληλεγγύη που επέδειξαν κάποιοι συμπολίτες μας απομακρύνθηκαν εγκαίρως ηλικιωμένοι και άτομα που δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της επικινδυνότητας, γιατί η στάθμη του νερού ανέβαινε τόσο πολύ γρήγορα. Έγιναν πολλές επιχειρήσεις χθες, όπως η διάσωση των αλλοδαπών που ήταν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο του Μικρού Δερείου, στην άκρη του οικισμού. 

Ενώ αρχικά δεν υπήρχε νερό, ξαφνικά το κτίριο πλημμύρισε και καλούσαν σε βοήθεια. Διασώθηκαν με ειδική επιχείρηση της πυροσβεστικής, αλλά και το ΕΚΑΒ μετέφερε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ασθενείς αιμοκάθαρσης».

«Σίγουρα χρειάζεται, πλέον, η συμπαράσταση και στήριξη της Πολιτείας, γιατί μιλάμε για μεγάλες καταστροφές, οι οποίες θα πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία και να γίνουν οι σχετικές μελέτες», αναφέρει ο κ. Καλακίκος και συμπληρώνει: 

«Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων έχουν έρθει σε επικοινωνία οι αρμόδιοι υπουργοί. Χθες δέχθηκα τα τηλέφωνα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, οι οποίοι μετέφεραν και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού. Βεβαίως, πρωτίστως το να μην υπάρχει ανθρώπινη απώλεια… ».

Σημειώνεται, ότι με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σουφλίου ενημερώνει πως ξεκινά τη συλλογή σε είδη πρώτης ανάγκης, με σημείο συγκέντρωσης το ΚΑΠΗ του δήμου, από τις 9:00 έως τις 13:00. Τα είδη που απαιτείται να συγκεντρωθούν είναι τρόφιμα, εμφιαλωμένα νερά, κουβέρτες, παπλώματα, πετσέτες, καθώς και ρουχισμός για άτομα μέσης ηλικίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα