Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Θεοφάνεια: Αντίθετος με το κλείσιμο των εκκλησιών φέρεται ο Μητροπολίτης Ξάνθης

Κοινοποίηση

Θεοφάνεια: Αντίθετος με το κλείσιμο των εκκλησιών φέρεται ο Μητροπολίτης Ξάνθης

«Μας περιφρονούν. Μας χρησιμοποιούν», δήλωναν μεταξύ άλλων, Ιεράρχες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της 12μελούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε υπό τον Προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Τρεις μητροπολίτες, οι Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και Ξάνθης κ. Παντελεήμων άσκησαν κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις πόρτες των Ναών την ημέρα των Θεοφανείων.

«Βλέπουμε», είπε ιεράρχης, «τις δηλώσεις πολιτικών στελεχών οι οποίοι είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα δεν μας θέλουν. Μας υπολογίζουν μόνο για το κοινωνικό μας έργο». Οι φράσεις αυτές που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση αναμένεται να αποτυπωθούν και στην επιστολή που θα σταλεί εντός των επομένων ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία θα καθίσταται σαφές ότι η Εκκλησία έχει αυτοδιοίκητο το οποίο σκοπεύει να προστατεύσει.

Μάλιστα η εντολή που δόθηκε από τους Συνοδικούς Ιεράρχες στην αρχιγραμματεία ήταν η μελέτη και η αναφορά στα άρθρα 3 και 13 του Συντάγματος όπου γίνεται σαφής αναφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και στη θρησκευτική ελευθερία.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπως έπραξαν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη Νέα Υόρκη και οι Ορθόδοξοι Εβραίοι οι οποίοι προσέφυγαν κατά της απόφασης του κυβερνήτη να κλείσει τους Ναούς και τις Συναγωγές και κέρδισαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ενώ αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και στην Γαλλία.

«Δεν μπορεί να ενημερωνόμαστε από την τηλεόραση για τα όσα θα γίνουν τα Θεοφάνεια», ήταν η χαρακτηριστική φράση στενού συνεργάτη του κ. Ιερωνύμου. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σεκελαροπούλου και όπως έλεγαν Συνοδικοί αρχιερείς ο κ. Ιερώνυμος ήταν στεναχωρημένος από τον τρόπο με τον οποίο απέφυγε να προσκηνύσει τον σταυρό με τη λήξη της δοξολογίας.

tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα