Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υπάλληλοι σούπερ μάρκετ: Οι αφανείς ήρωες της πανδημίας… σε απόγνωση

Κοινοποίηση

Υπάλληλοι σούπερ μάρκετ: Οι αφανείς ήρωες της πανδημίας… σε απόγνωση

Από τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πάρθηκαν από την κυβέρνηση αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του. Επιχειρήσεις έκλεισαν και όσες μπορούσαν, ενθάρρυναν την τηλε-εργασία. Ωστόσο, υπάρχουν εργαζόμενοι που την περίοδο της πανδημίας, βρίσκονται κανονικά, κάθε ημέρα στο πόστο τους, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, σε συνθήκες δύσκολες κι επικίνδυνες ακόμη και για την υγεία τους.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά

Στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι και οι υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ. Είναι και αυτοί οι αφανείς ήρωες της δύσκολης καθημερινότητας του κορωνοϊού. Όμως, για εκείνους ο κόσμος δεν ανταποδίδει με χειροκρότημα. Αντιθέτως, πολλές φορές τους αντιμετωπίζει απαξιωτικά και δεν δείχνει την απαραίτητη κατανόηση απέναντί τους.

«Οι περισσότεροι δουλεύουμε part-time, αλλά υπήρχαν ημέρες που αρκετοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να εργαστούν μέχρι και 10 ώρες, γυρίζουν σπίτι τους να περιποιηθούν λίγο τον εαυτό τους, και έπειτα ξανά επιστρέφουν» εξηγεί στο ThessToday.gr ο Άγγελος, ο οποίος δουλεύει σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Χαριλάου.

Και συνεχίζει «στο πρώτο κύμα γινόταν ένας χαμός, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε, και άλλαζαν συνεχώς τα ράφια κάθε μέρα. Όπως και τώρα στις γιορτές υπήρχε πάρα πολύ αυξημένη κίνηση. Ο κόσμος από την μία δείχνει να φοβάται, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να σταματήσει να αγοράζει προϊόντα από τα καταστήματα των σούπερ μάρκετ».

Τα μέτρα, σύμφωνα με τον Άγγελο, τηρούνται και από τις δύο μεριές, και όπως αναφέρει «δεν είναι αυτό το πρόβλημα». Όλες τις ώρες εργασίας τους φορούν μάσκα και γάντια, συνεχώς χρησιμοποιούν το αντισηπτικό, και υπομονετικά εξυπηρετούν τους πελάτες.

«Τι να σου κάνουν όμως όλα αυτά; Ερχόμαστε κάθε μέρα σε άμεση επαφή με τόσο κόσμο, οι αποστάσεις προφανώς δεν μπορούν να τηρηθούν σε μία ουρά στο ταμείο. Το πιο απλό παράδειγμα, μέχρι και στα διαλείμματά μας, στον χώρο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει εξαερισμός. Απολυμάνσεις δεν γίνονται συχνά.

Έχουμε μόνο μία καθαρίστρια που έρχεται κάθε πρωί, αλλά, τι να σώσει ακριβώς; Χρειαζόμαστε κάθε μέρα συνεργείο, που ακόμη και τότε, πάλι θα ανησυχούμε, αλλά τώρα δεν υπάρχει καμία σιγουριά για την υγεία μας».

«Τουλάχιστον υπάρχει σχετικά μία μικρή κατανόηση από τον κόσμο, μας βλέπουν πως τρέχουμε και είμαστε εκεί όλη μέρα, και στην τελική ανάλυση δεν μπορούμε να απαιτήσουμε και κάτι παραπάνω από την πλευρά των πελατών. Το κύριο πρόβλημα είναι πως πέρα από την δική μας ευθύνη, θα έπρεπε να μας υπολογίζουν και οι ανώτεροι. Από την αρχή της πανδημίας κάναμε μόνο μία φορά τεστ, και μας είπαν πως αν θέλουμε παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας».

Για τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, ποτέ δεν υπήρξε το «μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς». Από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, δεν σταμάτησαν να δουλεύουν και τα καταστήματα δεν έκλεισαν ποτέ. «Όλους αυτούς τους μήνες, μόνο μία φορά έγινε έλεγχος για τα μέτρα προστασίας, και εξηγήσαμε πως είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι. Το μόνο που μας είπαν είναι πως θα ξαναπεράσουν και θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Φυσικά δεν έγινε τίποτα ακόμη και σήμερα.

Η φράση που ακούμε τόσο συχνά είναι «ας ξεκινήσουμε και σήμερα, και ο Θεός βοηθός».

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, δεκάδες είναι τα κρούσματα υπαλλήλων από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπελόπουλο, γραμματέα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, «το τραγικό σε όλη αυτή την κατάσταση είναι πως αν βρεθεί κάποιο κρούσμα σε ένα συγκεκριμένο πόστο, θα γίνουν τεστ μόνο εκεί, και όχι σε όλους, αφού υποτίθεται δεν ερχόμαστε σε επαφή μεταξύ μας. Επιπλέον, αναγκάστηκαν πολλές φορές να μας κάνουν, έπειτα από παρέμβαση του Σωματείου» αναφέρει στο ThessToday.gr.

Στη συνέχεια προσθέτει «τα μέτρα προστασίας έχουν μείνει σε αυτά του Απριλίου, και το λέω με όλη την ειρωνεία. Απολυμάνσεις δεν γίνονται όπως θα έπρεπε, εξαερισμός δεν υπάρχει σε κανένα σούπερ μάρκετ, και τώρα τον χειμώνα λειτουργεί και το σύστημα της θέρμανσης, οπότε είναι ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα, αφού δεν γίνεται ανακύκλωση του αέρα».

Κατά την διάρκεια των εορτών, σύμφωνα με τον κ. Μπελόπουλο, γινόταν το αδιαχώρητο στα σούπερ μάρκετ, και δεν υπήρξε κανένας έλεγχος. «Ο συνωστισμός στα ταμεία, στους πάγκους των τυριών και του κρεοπωλείου ήταν απίθανα μεγάλος. Για άλλη μία φορά ας ειρωνευτούμε, μάλλον σε εμάς δεν κολλάει. Είναι όλα αυτά τα περίεργα ημίμετρα που αποφασίζει η κυβέρνηση. Φυσικά το να μπει η αστυνομία στον χώρο μας, δεν θα ήταν μία όμορφη εικόνα και για αυτό δεν γίνονται έλεγχοι. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν είναι δική μου δουλειά να κάνω παρατηρήσεις στον πελάτη για τα μέτρα».

Όπως εξηγεί ο κ. Μπελόπουλος, υπήρχαν υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ που «δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους» αφού δεν ξεκουράστηκαν ούτε μία μέρα, αλλά αντιθέτως, αυξήθηκαν οι ώρες ώστε να βγει το πρόγραμμα. «Σκέψου πως στις 31 Δεκεμβρίου δούλευα ήδη πολλές ώρες, και στις 2 Ιανουαρίου, ήμουν και πάλι στο πόστο μου. Την μισή ημέρα της Πρωτοχρονιάς, προσπάθησα να ξεκουραστώ, και… ξανά πίσω» καταλήγει.

thesstoday.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα