Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Σκέψεις για νέα τοπικά lockdown

Κοινοποίηση

Κορονοϊός: Σκέψεις για νέα τοπικά lockdown

Το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων φέρνει και αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, όπως αναμένουν στην κυβέρνηση. Αισιοδοξία πως αυτή η αύξηση θα είναι ελεγχόμενη. Προβληματίζει η εικόνα στην Αττική.

Η απόφαση για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου – όπως ήδη είχε προαναγγείλει από τις αρχές της εβδομάδας το newsit.gr – ήταν μάλλον αναμενόμενη, ύστερα και από τη δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και την επισήμανσή του ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Συνιστά, όμως, σε κάθε περίπτωση το δεύτερο πολύ σημαντικό βήμα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις αρχές Νοεμβρίου, με πρώτο αυτό που του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων από την περασμένη Δευτέρα.

Η κατάσταση στην αγορά εξακολουθεί να δείχνει θετική, καθώς τα μέτρα τηρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το «ταμείο», όμως, θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τότε θα υπάρξει η ασφαλής κρίση για την αποτύπωση του ανοίγματος των καταστημάτων στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού

Ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, σε ειδικούς και κυβέρνηση υπάρχει λόγω της μετάλλαξης του ιού και της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς του.

Το ζητούμενο και σ’ αυτή την περίπτωση είναι η μεταδοτικότητα να μην οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα γεμίσει και πάλι τις ΜΕΘ και θ’ αυξήσει απότομα το ποσοστό πληρότητας τη στιγμή που η αποκλιμάκωση συνεχίζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται διαρκώς.

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, προβληματίζει η Αττική

Ασφαλώς και το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως τα εμπορικά καταστήματα ή τα Γυμνάσια και Λύκεια, θα φέρουν νομοτελειακά αύξηση των κρουσμάτων, άσχετα από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού και τη μεταδοτικότητά του.

Όμως, ειδικοί και κυβέρνηση επιθυμούν η αύξηση αυτή να είναι λελογισμένη και σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη σε ό,τι αφορά την πίεση που συνεπάγεται στο σύστημα υγείας. Τα κρούσματα πάντως εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα στην Αττική, παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα σε ολόκληρη την Ελλάδα δείχνει όλο και καλύτερη. Τούτο, μάλιστα, δεν μπορεί ν’ αποκλείσει νέα τοπικά lockdown, όπως αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί στη Δυτική Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα μέτρα, αυτά παρατείνονται και τυπικά για μία ακόμη εβδομάδα και παρατείνεται επίσης η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την επόμενη εβδομάδα (1/2) θα επαναλειτουργήσουν τελικά και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ υπενθυμίζεται ότι στις «κόκκινες» περιοχές θ’ ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και όχι τα Λύκεια.

newsit.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα