Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Φοιτητική εξέγερση για τον διορισμό Πρύτανη με διάταγμα του Ερντογάν

Κοινοποίηση

Τουρκία: Φοιτητική εξέγερση για τον διορισμό Πρύτανη με διάταγμα του Ερντογάν

Εκατοντάδες φοιτητές του εμβληματικού Πανεπιστημίου του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης διαδήλωσαν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τον διορισμό πρύτανη από το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέσω αυτού για την απόπειρα επιβολής του ελέγχου της τουρκικής εξουσίας επί του ιδρύματος.

«Δεν θέλουμε πρύτανη διορισμένο» από την εξουσία, «Θα φύγει, εμείς θα μείνουμε!» φώναζαν οι 1.000 περίπου φοιτητές που έκαναν πορεία κοντά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία στις παρυφές της συγκέντρωσης, όπως ανακοίνωσε ομάδα υποστήριξης στο Twitter.

Ο Μελίχ Μπουλού, 50 ετών, επελέγη από τον Ταγίπ Ερντογάν για να διευθύνει το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi University), ένα δημόσιο πανεπιστήμιο όπου οι παραδόσεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα και όπου έχει φοιτήσει μέρος της τουρκικής ελίτ.

Ο διορισμός του προσώπου αυτού, που δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και το 2015 είχε προσπαθήσει να εκλεγεί με τα χρώματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν προκάλεσε κατακραυγή.

Μάλιστα σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter, η Τουρκική αστυνομία σφράγισε με χειροπέδες την πύλη του Πανεπιστημίου για να αποτρέψουν την είσοδο σε φοιτητές του Ιδρύματος.

Η οργή φοιτητών και καθηγητών προκλήθηκε, εκτός των σχέσεών του με το AKP, και από το γεγονός του διορισμού του με προεδρικό διάταγμα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κάποτε εκλεγόταν. Όμως ο Ερντογάν επεφύλαξε για τον εαυτό του το προνόμιο του διορισμού των πρυτάνεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και την επιβολή του ελέγχου της τουρκικής εξουσίας σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.

Τότε, ο Ερντογάν εξόργισε την πανεπιστημιακή κοινότητα διορίζοντας για πρώτη φορά πρύτανη για να αντικαταστήσει την πολύ δημοφιλή διευθύνουσα του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου , η οποία είχε εκλεγεί μερικές ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Το 2016 είχαμε αντιταχθεί. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό και πρέπει να δείξουμε ακόμη πιο ισχυρή αντίδραση», δήλωσε στο AFP Ερτουγκρούλ Ουστά, φοιτητής Μηχανικής σε άλλο πανεπιστήμιο, που συμμετείχε για λόγους αλληλεγγύης στην διαδήλωση.

«Το AKP προσπαθεί εδώ και καιρό να ενισχύσει τον έλεγχο επί των πανεπιστημίων…Οι φοιτητές του Boğaziçi ήρθαν σήμερα για να αντιταχθούν», δήλωσε ο Τζιχάν Τσιτσέκ.

Παραδοσιακά προπύργιο ισχυρής φοιτητικής κοινότητας της αριστεράς, το Boğaziçi έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των τουρκικών αρχών τα τελευταία χρόνια.

Το 2018, πολλοί φοιτητές συνελήφθησαν αφού διαδήλωσαν κατά της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στην Συρία. Ο Ερντογάν τους είχε χαρακτηρίσει «προδότες» και «τρομοκράτες».

newsit.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα