Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το project «Riza» βάζει τη Θράκη στο σύγχρονο χάρτη της αριστοτεχνίας

Κοινοποίηση

Το project «Riza» βάζει τη Θράκη στο σύγχρονο χάρτη της αριστοτεχνίας

Η ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης εξηγεί τον τρόπο που το μουσείο δίνει νέα πνοή σε παραδοσιακές τεχνικές από την ορεινή Ξάνθη μέχρι τους μεθοριακούς οικισμούς στον Έβρο

«Ο δρόμος της ανάπτυξης στη Θράκη περνάει μέσα από το τρίπτυχο πολιτισμός – δημιουργία – οικονομία», τονίζει εμφατικά κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας η κυρία Γιαννακίδου.

Η σύνδεσή της με τον τόπο προέκυψε από τον Θρακιώτη σύζυγό της και τη μανία της να ανακαλύψει κάθε πέτρα και χωριό από την πρώτη στιγμή που μετοίκησε εκεί από τη Θεσσαλονίκη.

«Ήρθα εδώ μια εποχή, το 1967, που η Θράκη ζούσε τον απόηχο του παραδοσιακού βίου.

 Εντυπωσιάστηκα, άρχισα να συλλέγω τον πρώτο χρόνο αντικείμενα λόγω εικαστικού ενδιαφέροντος και μετά μπήκα στη διαδικασία της ιστορίας των πραγμάτων και των ανθρώπων, διάβασα αρκετά για να καταλάβω την ανθρωπογεωγραφία της Θράκης. 

Έμεινα εμβρόντητη από τον πολιτισμό της περιοχής, το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον, αλλά και από τους ανθρώπους. 

Οι ιστορίες τους με οδήγησαν στο να παρουσιάσω μια άλλη οπτική γι’ αυτό που τότε ο κόσμος είχε αντιληπτό ως λαογραφία». 

Το 2002 αποφάσισε να ιδρύσει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, ένα ιστορικό κέλυφος που στόχο έχει τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και προβολή του ευρύτερου πολιτισμού της Θράκης, συνδέοντας τη γνώση που εμπεριέχεται στην παράδοση με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Marie Claire

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα