Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστή μακαρονόπιτα με καβουρμά και τυριά

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ Η µακαρονόπιτα είναι µια πολύ συνηθισµένη και µε πολλές παραλλαγές συνταγή, χορταστική και ένα φαγητό ιδιαίτερ...

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστή μακαρονόπιτα με καβουρμά & τυριά

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ

Η µακαρονόπιτα είναι µια πολύ συνηθισµένη και µε πολλές παραλλαγές συνταγή, χορταστική και ένα φαγητό ιδιαίτερα προσφιλές στα παιδιά! Σε αυτή την εκδοχή εµπλουτίζεται µε τον µοσχαρίσιο καβουρµά και γίνεται ιδιαίτερη!

Υλικά για 8-10 κομμάτια

Για το φύλλο:

  • 200 γρ. αλεύρι για πίτες
  • 1 κ.σ. ξίδι κόκκινο
  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειµµα των φύλλων
  • 130 ml νερό
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • κορνφλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγµα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ. πένες
  • 20 ml έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
  • 4 µεγάλα αυγά
  • 650 ml γάλα φρέσκο
  • ½ κ.γ. µοσχοκάρυδο
  • 350 γρ. διάφορα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, φέτα), τριµµένα
  • 150 γρ. καβουρµά
  • 1 ασπράδι αυγού
  • σουσάµι, προαιρετικά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση

Φύλλο: Στον κάδο του µίξερ βάζουµε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυµώνουµε µε τον γάντζο για 3΄-4΄. Ακουµπάµε τη ζύµη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και τη χωρίζουµε σε 4 ισόποσα ζυµάρια. Τα σκεπάζουµε µε µεµβράνη και τα αφήνουµε να σταθούν.

Γέμιση: Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ρίχνουµε µπόλικο νερό και 1 γεµάτο κουτ. γλυκού αλάτι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουµε τις πένες και τις µαγειρεύουµε αλ ντέντε (να κρατάνε στο δόντι). Τις στραγγίζουµε, τις περιχύνουµε µε 2 κουτ. σούπας λάδι, ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα να καλυφθούν καλά. Τις κρατάµε στην άκρη.

Σε ένα µεγάλο µπολ χτυπάµε µε έναν αυγοδάρτη τα αυγά, το γάλα και το µοσχοκάρυδο. Προσθέτουµε τα τυριά και τις πένες και ανακατεύουµε µε µια σπάτουλα ή ένα πιρούνι.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο µας στους 170οC στις αντιστάσεις. Πασπαλίζουµε τον πάγκο µας µε νισεστέ και ανοίγουµε µε έναν πλάστη τα ζυµάρια σε 4 φύλλα στο µέγεθος του ταψιού µας.

Λαδώνουµε καλά ένα µεγάλο ταψί και στρώνουµε στη βάση τα δύο φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα µε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουµε τη γέµιση των ζυµαρικών, ισιώνουµε την επιφάνεια µε µια σπάτουλα και από επάνω θρυµµατίζουµε τον καβουρµά µε τα χέρια µας.

Καλύπτουµε τη µακαρονόπιτα µε τα υπόλοιπα δύο φύλλα που λαδώνουµε ένα-ένα, αλείφουµε την επιφάνεια της πίτας µε το ασπράδι του αυγού και πασπαλίζουµε µε µπόλικο σουσάµι.

Ψήνουµε τη µακαρονόπιτα στις αντιστάσεις, στην κάτω θέση του φούρνου, για 1 ώρα µέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθεί το φύλλο.

TIP

Αντί για καβουρµά, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε οποιοδήποτε αλλαντικό μας αρέσει, αλλά και να το παραλείψουµε, θα γίνει εξίσου νόστιµη!

Συνταγή – Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη