Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καιρός: Προειδοποιήσεις μετεωρολόγων για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Κοινοποίηση

Καιρός: Προειδοποιήσεις μετεωρολόγων για το νέο κύμα κακοκαιρίας


Τι λένε Λαγούβαρδος, Καλλιάνος και Μαρουσάκης – Βροχές και καταιγίδες το επόμενο διήμερο – Μετά έρχονται χιόνια

Το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και δυνατούς ανέμους, που είχαμε στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί τόσο σήμερα, όσο και τις επόμενες δυο ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι οποίοι προετοιμάζονται, όπως και η Πολιτική Προστασία για τον επικείμενο χιονιά ο οποίος αναμένεται από την Παρασκευή το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις.

Χθες, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας υπήρξαν πτώσεις δένδρων από τους θυελλώδεις ανέμους, κυρίως στη Δράμα, ενώ στη Χαλκιδική οι δρόμοι άσπρισαν από το χαλάζι το οποίο έπεσε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr το ύψος της βροχής κατά τη χθεσινή ημέρα άγγιξε τα 45 χιλιοστά, ενώ όπως επισήμανε «τα 45 χιλιοστά βροχής δεν είναι λίγα και εκτιμώ ότι αυτά τα επίπεδα θα έχουμε και σήμερα, αλλά και μέχρι την Πέμπτη. Το μοτίβο θα είναι το ίδιο με αυτό της Δευτέρας για σήμερα αλλά και για τις επόμενες δυο ημέρες, με νοτιάδες, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας, αλλά και βροχές στη Δυτική Ελλάδα και σε μέρη της βόρειας χώρας αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».

Μετά την Πέμπτη, όπως είπε ο κ. Λαγουβάρδος το σκηνικό του καιρού αλλάζει και από φθινοπωρινό γίνεται χειμωνιάτικο. «Η κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη και από την Παρασκευή το βράδυ και κυρίως το Σαββατοκύριακο αναμένουμε ψυχρές μάζες από τα βόρεια, όπου αυτή η ψυχρή εισβολή θα διαρκέσει μέχρι την άλλη Τρίτη ίσως και Τετάρτη. Στη βόρεια Ελλάδα αναμένουμε έντονες χιονοπτώσεις με μεγάλη πιθανότητα και σε χαμηλά υψόμετρα. Αλλά το πόσο θα πέσει η θερμοκρασία και που θα χιονίσει ακόμη είναι λίγο νωρίς να το πούμε, θα ξέρουμε από την Τετάρτη με Πέμπτη. Το σίγουρο είναι ότι από το φθινοπωρινό σκηνικό που θα έχουμε μέχρι την Πέμπτη θα περάσουμε σε χειμωνιάτικο με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια».

Χθες ο Γιάννης Καλλιάνος, μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διότι ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι έχουμε ακόμη 5 ημέρες μπροστά μας, ισχύουν τα παρακάτω:

Α’ ΦΑΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.

Β’ ΦΑΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ (ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ)

Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει, θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΙΣΩΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΠΩΣ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΟΥΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να εντοπίσουμε από τώρα πόσο χαμηλά γεωμετρικά (στην Ελλάδα) θα κατέβουν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλώνονται αυτές οι χιονοπτώσεις.

Όπως και να έχει, δεν έχει ακόμη κλειδώσει τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη ώστε να είμαστε πλέον σχεδόν σίγουροι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού.

ΥΓ: Μην ακούτε από τώρα για περιοχές χιονοπτώσεων και πόσο μάλλον για υψόμετρα χιονόπτωσης. Όλα ακόμη είναι ρευστά, όπως σας τα είχα αναλύσει και σε προηγούμενο post μου. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, σε επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, να παρατηρήσουμε μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό και όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις για τα μέχρι τώρα δεδομένα».

Αλλά και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή του καιρού όπου από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις. «Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά. Παρατηρώντας κάποιος τους Μετεωρολογικούς χάρτες έτσι όπως διαμορφώνονται στον προγνωστικό ορίζοντα μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987. Και τότε όπως και τώρα ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συνδυάστηκε με χαμηλές πιέσεις προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου κατεβάζοντας πολικές αέριες μάζες προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας το οποίο ενώ βάθαινε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας. Η τότε εξέλιξη οδήγησε σε εγκλωβισμό του πολικού ψύχους για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ημερών χιονόπτωσης όπως για παράδειγμα συνέβη και στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε αν θα εξελιχθεί στον ίδιο ή παρόμοιο βαθμό και αυτή η χιονοκακοκαιρία, παρόλα αυτά στην αρχή της μοιάζει να έχει κοινά στοιχεία και αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας θέσει σε μια γενικότερη επιφυλακή», ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα