Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Δραματική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνι - Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες Τ...

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Δραματική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνι - Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Τον περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων, τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για εκείνους που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους, αλλά και προσοχή να μην κλείσουν οι λωρίδες έκτακτης ανάγκης, συνιστά η Πολιτική Προστασία για τους πολίτες, μετά την χθεσινή ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το συντονισμό των φορέων ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» η οποία αναμένεται από σήμερα το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολικές θερμοκρασίες. Το ψύχος και η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα γίνουν αντιληπτά από σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ την Κυριακή και η Αττική θα μπει σε κλοιό χιονιά.

«Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (13-14 Φλεβάρη) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση εντυπωσιακής αλλαγής του καιρού με κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με κατά τόπους επίσης πυκνές χιονοπτώσεις. Στον προγνωστικό χάρτη βροχής και χιονιού της ΕΡΤ3 για το Σάββατο εύκολα διακρίνονται με τις λευκές αποχρώσεις οι χιονοπτώσεις αυτές που αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά κυρίως την ορεινή και ημιορεινή Ήπειρο, όλη την Δυτική και κεντρική Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς και ολόκληρη τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και μέχρι το βράδυ και την υπόλοιπη Θεσσαλία αλλά και τα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας Στερεάς και την ορεινή βόρεια κυρίως Πελοπόννησο. Οι μπλε αποχρώσεις αφορούν κυρίως σε περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές.

Την Κυριακή όπως θα παρατηρήστε και στον προγνωστικό χάρτη, οι περισσότερες πλέον περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ακόμα και παραθαλάσσιες, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δεχθούν χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα “κατηφορίζουν”, όσο θα βραδιάζει, νοτιότερα επηρεάζοντας μέχρι και αργά τη νύχτα της Κυριακής, ακόμα και παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Στερεάς της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, τα ορεινότερα αρχικά τμήματα της Αττικής αλλά και αυτά της Πελοποννήσου.

Τη Δευτέρα χιονοπτώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές θα πρέπει να εντοπίζονται κυρίως από νοτιοδυτικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, Σποράδες, βόρεια και ανατολική Στερεά, στην Αττική, συμπεριλαμβανομένης κατά διαστήματα και της Αθήνας αλλά και ακόμα χαμηλότερα, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο και τις βόρειες Κυκλάδες ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Μέχρι το βράδυ χιόνια θα ξεκινήσουν να σημειώνονται και στα ορεινά της Κρήτης!» είπε στο protothema.gr ο κ. Σάκης Αρναούτογλου.

Ο γνωστός παρουσιαστής της ΕΡΤ3 επισήμανε ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση: «Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εντυπωσιακή εξαιτίας της πολύ ψυχρής μάζας πολικής προέλευσης που όπως φαίνεται και στον Ευρωπαϊκό προγνωστικό χάρτη με τις σκούρες μπλε αποχρώσεις, θα επηρεάσει σταδιακά όλη σχεδόν την Ελλάδα μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας . Έτσι για παράδειγμα στην Αθήνα από τα σημερινά 15άρια το μεσημέρι , θα πάμε στους 8-9 βαθμούς το μεσημέρι του Σαββάτου, στους 5-6 βαθμούς Κελσίου τη Κυριακή, στους 4-5 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα και μάλιστα και ίσως κι ακόμα λίγο χαμηλότερα την Τρίτη! Στα βόρεια προάστια η θερμοκρασία βέβαια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη από τις προαναφερθείσες θερμοκρασίες! Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος κυρίως από την Κυριακή και μέχρι περίπου και τα μέσα της εβδομάδα ίσως να μη μπορέσει να ξεπεράσει το 0 ακόμα και τα μεσημέρια». Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που είχε ο κ. Αρναούτογλου χθες το βράδυ, η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι περίπου και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας με πολύ ισχυρό κατά τόπους παγετό ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

«Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνιά με πολύ́ κρύο, με πολύ́ παγετό́ - ένα ιδιαίτερα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο. Γι’ αυτό́ έγινε μια ευρεία σύσκεψη, με τις περιφέρειες όλης της χώρας και όλους τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, εδώ́ στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αποφασίστηκαν πολύ́ συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σας παρακαλούμε πολύ́, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται. Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού́, μη χρησιμοποιεί́ κανείς τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί́ μπορεί́ να δημιουργήσει προβλήματα. Θα είμαστε κοντά́ σας. Θα είμαστε δίπλα σας, όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στους δρόμους με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αλάτι και με ο, τι χρειάζεται, προκειμένου να είναι απρόσκοπτη και ελεύθερη η κυκλοφορία. Θέλω να προσθέσω ότι αύριο θα αποφασιστεί́ τι θα γίνει με την κυκλοφορία των φορτηγών σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τι θα γίνει με το ζήτημα των εμβολιασμών, αν και κατά πόσο θα αναβληθούν, για τις επόμενες μέρες, που θα διαρκεί́ το φαινόμενο. Να είστε όλοι καλά, να προσέχετε. Θα είμαστε δίπλα σας. Ένας χιονιάς είναι. Θα περάσει».