Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σενάριο για τη διπλή μάσκα – Πώς θα φοριέται

Κοινοποίηση

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σενάριο για τη διπλή μάσκα – Πώς θα φοριέται


“Για να… πετάξουμε τη μάσκα, πρέπει να έχουμε μικρές πιθανότητες να κολλήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Γώγος. Τι δείχνουν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για την υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας, όπως ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. 

Το ζήτημα θα συζητηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες μετάδοσης. Όπως εξήγησε, ακόμα δεν έχει ληφθεί η απόφαση αν θα πρόκειται για σύσταση της χρήσης διπλής μάσκας ή θα είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού και όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, η διπλή μάσκα παρέχει επιπλέον προστασία 10 -15%. 

Στη συνέχεια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι ο σωστός τρόπος της χρήσης διπλής μάσκας, θα είναι να φοριέται η ιατρική -που είναι μιας χρήσης- και από πάνω η υφασμάτινη. “Για να… πετάξουμε τη μάσκα, πρέπει να έχουμε μικρές πιθανότητες να κολλήσουμε. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η σωστή χρήση μάσκας

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νεότερα στοιχεία από το CDC, καθώς νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότιόταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%. Όσοι όμως φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Η κα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινη μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε καλής ποιότητας υφασμάτινη μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».

Όσον αφορά στις συστάσεις για την μάσκα στη χώρα μας αυτές δεν αλλάζουν προς το παρόν και εξακολουθεί να τονίζεται η σωστή χρήση της, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας. Πάντως είναι ένα ζήτημα το οποίο η Επιτροπή εξετάζει και θα εισηγηθεί πιθανότατα γι’ αυτό την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπε η ίδια.

«Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια να γίνεται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», συμπλήρωσε.

Και συνέχισε: «Για παράδειγμα πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει κενό στο πλάι και να γίνει κατανοητό ότι δεν προστατεύουν ικανοποιητικά οι υφασμάτινες μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο με μονή στρώση υφάσματος. Ενώ οι υφασμάτινες μάσκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να πλένονται συχνά και να σιδερώνονται. Βέβαια δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση μάσκας. Αυτό που βλέπουμε πάρα πολλές φορές, κόσμο να κυκλοφορεί με τη μύτη απ’ έξω ή τη μάσκα στο σαγόνι… Προφανώς αυτό δεν προστατεύει ούτε τον ίδιο ούτε τους άλλους».

newsit.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα