Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Lockdown τύπου Μαρτίου στο τραπέζι – Το «plan B» για νέα μέτρα

Κοινοποίηση

Lockdown τύπου Μαρτίου στο τραπέζι - Το «plan B» για νέα μέτρα

Τα αυξημένα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις του ιού ξαναβάζουν στο τραπέζι σενάρια αυστηροποίησης των μέτρων με ενδεχόμενο καθολικό lockdown

Για τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα κάνουν ήδη λόγο οι επιστήμονες, καθώς δεν είναι μόνο τα αυξημένα κρούσματα, αλλά και οι μεταλλάξεις που εντείνουν την ανησυχία, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

Η κατάσταση ξαναβάζει στο τραπέζι σενάρια αυστηροποίησης με νέα μέτρα, με ενδεχόμενο καθολικό lockdown και διευρυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας και στην -κόκκινη πια- Αττική.

Το σενάριο για ένα αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου δεν έχει απομακρυνθεί ποτέ από το τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ υπάρχουν σκέψεις να ληφθεί ακόμη και προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο και μένει να δούμε μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή, οπότε και θα συνεδριάσουν οι ειδικοί και θα δώσουν την εισήγησή τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Lockdown και νέα μέτρα στο τραπέζι για την Αττική

Πάντως, δεν είναι μόνο τα κρούσματα τα οποία απασχολούν την κυβέρνηση, αλλά και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αφού την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές αυξήθηκαν από 30 σε 87 και υπάρχει και αύξηση του δείκτη θετικότητας Rt λίγο πάνω από την μονάδα. 

Πριν φτάσουμε στο γενικό lockdown όμως, υπάρχει και το plan B, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα ή τις 7 μέχρι τις 5 το πρωί. 

Το πλάνο αυτό βέβαια, με δυσκολία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της Αττικής. 

Το αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει αυτό το μέτρο μετά από εισήγηση των ειδικών είναι προ των πυλών, για αυτό και τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα.

Κικίλιας: Αν χρειαστεί, από τις 18:00 απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική

Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες αυξάνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική. «Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα. 

Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. 

Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές. 

Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. 

Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα», τόνισε.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα