Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ομήρου Οδύσσεια από το ΚΘΒΕ: Online η Ραψωδία Χ

Κοινοποίηση

Ομήρου Οδύσσεια από το ΚΘΒΕ: Online η Ραψωδία Χ

Το δεύτερο μεγαλύτερο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η ΟΔΥΣΣΕΙΑ που βρίσκεται διαχρονικά στην κορυφή της λίστας με τις εκατό ιστορίες που διαμόρφωσαν τον κόσμο, ολοκληρώνει το ταξίδι της απ’ το ΚΘΒΕ αυτή την εβδομάδα.

Ο Οδυσσέας στην Ομηρική Μνηστηροφονία, που από σήμερα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα και τα podcast του ΚΘΒΕ, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, και σκηνοθεσία Έφης Δρόσου, μάχεται αυτή τη φορά για να επιφέρει την πολυπόθητη κάθαρση, στον οίκο του, τον τόπο του και τη συζυγική του κλίνη.

Περίληψη

Mνηστηροφονία

Ο Οδυσσέας σημαδεύει με το τόξο και πετυχαίνει στον λαιμό τον Αντίνοο. Οι μνηστήρες, μόλις κατάλαβαν την πραγματική του ταυτότητα, τρόμαξαν και κοιτούσαν τριγύρω για να βρουν τρόπο να ξεφύγουν. Ο Ευρύμαχος, αφού υπέδειξε τον Αντίνοο σαν κύριο φταίχτη, ζήτησε από τον Οδυσσέα να τους χαρίσει την ζωή, έναντι δώρων που θα του έκαναν. 

Ο Οδυσσέας δεν το δέχεται και τους προτρέπει να παλέψουν για την ζωή τους. Τότε ο Ευρύμαχος καλεί όλους τους μνηστήρες να συσπειρωθούν, τραβά το σπαθί του και τρέχει καταπάνω του. 

Ο Οδυσσέας τον ξάπλωσε κάτω με ένα βέλος στο στήθος. Έπειτα του επιτέθηκε ο Αμφίνομος αλλά ο Τηλέμαχος πρόλαβε και τον διαπέρασε πισώπλατα με ένα κοντάρι. Φρόντισε, αμέσως, να φέρει και πολεμική σκευή, πριν τελειώσουν τα βέλη του Οδυσσέα. Όμως ο Μελάνθιος τον εντόπισε, είδε ότι άφησε τις πόρτες ανοιχτές και κατάφερε να εξασφαλίσει όπλα για τους μνηστήρες. 

Ο Οδυσσέας διέταξε τους δυο βοσκούς, που ήταν με το μέρος του, να στήσουν καρτέρι στον Μελάνθιο και, αφού τον δέσουν, να τον αφήσουν κρεμασμένο εκεί. Η Αθηνά παίρνοντας την μορφή του Μέντορα στάθηκε δίπλα στο Οδυσσέα, ενθαρρύνοντάς τον, ενώ στη συνέχεια πήρε την μορφή χελιδονιού και ανέβηκε σε ένα δοκάρι της στέγης. Από εκεί φρόντισε να αστοχούν οι μνηστήρες, που ακολουθούσαν τις οδηγίες του Αγέλαου. Ο μάντης Λειώδης έπεσε στα πόδια του Οδυσσέα, ζητώντας έλεος, αλλά εκείνος δεν τον λυπήθηκε. Ο Φήμιος και ο Μέδοντας όμως εισακούστηκαν, αφού πρώτα μεσολάβησε ο Τηλέμαχος.

Όταν ο Οδυσσέας σιγουρεύτηκε ότι είναι όλοι οι μνηστήρες νεκροί, ζήτησε από την Ευρύκλεια να του φέρει τις άπιστες δούλες. Ζήτησε από τον Τηλέμαχο να καθαρίσουν την αίθουσα και μετά να τις βγάλουν έξω και να τις θανατώσουν μαζί με τον Μελάνθιο. Ύστερα, εξάγνισε το παλάτι με θειάφι και φωτιά και ζήτησε από την Ευρύκλεια να καλέσει όσες πιστές δούλες έμειναν καθώς και την Πηνελόπη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Σκηνοθεσία- Συντονισμός: Έφη Δρόσου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης

Μουσικοί: Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα), Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming)

Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου

Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αφήγηση Γιάννης Παλαμιώτης

Οδυσσέας Στέργιος Τζαφέρης

Μνηστήρας Α’ Τέλης Ζαχαράκης

Ευρύμαχος Δημήτρης Μορφακίδης

Τηλέμαχος Βασίλης Τρυφουλτσανης

Αγέλαος Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Μελάνθιος Θανάσης Ρέστας

Εύμαιος Γιάννης Καραμφίλης

Αθηνά Λίλιαν Παλάντζα

Φοιλίτιος Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Ληώδης Θοδωρής Πολυζώνης

Φήμιος Χρίστος Νταρακτσής

Μέδων Δημήτρης Τσιλινίκος

Ευρύκλεια Νεφέλη Ανθοπούλου

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα