Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θύμωσε η Τουρκία για τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ στη Θράκη

Κοινοποίηση

Θύμωσε η Τουρκία για τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ στη Θράκη

Ιδιαίτερα εκνευρισμένη εμφανίζεται η Αγκυρα, εξαιτίας της διέλευσης/παρουσίας ορισμένων αμερικανικών δυνάμεων που πραγματοποιούν μικρής κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στη Θράκη με αντίστοιχες μονάδες της XII Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, ειδικά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Οι αμερικανικές δυνάμεις ως επί το πλείστον έχουν αναχωρήσει εδώ και εβδομάδες από τα μεγάλα λιμάνια της Σαβάνα (Πολιτεία Τζόρτζια) και Τσάρλεστον (Νότια Καρολίνα) στις ακτές του Ατλαντικού και προωθούνται από λιμάνια και αεροδρόμια της Βόρειας Ευρώπης και των Βαλκανίων προς τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της τεράστιας διακλαδικής άσκησης του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή 26 κρατών-μελών της Συμμαχίας (και όχι μόνο), γνωστής ως «Defender Europe 2021».

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα εμφανής μέσω του συνόλου των εφημερίδων («Σαμπάχ», «Μιλιέτ», «Ακσάμ», «Χουριέτ» και «Γενί Σαφάκ»), που διερωτώνται: «Τι γυρεύουν και γιατί οι Αμερικανοί να κάνουν κοινές ασκήσεις με τους Ελληνες στη Θράκη και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, που είναι γεωγραφικά πολύ κοντά με την Τουρκία;».

Η συγκεκριμένη άσκηση, λόγω της Covid-19, ήταν πέρυσι πάρα πολύ περιορισμένη σε Σκανδιναβική, Βαλτική και Πολωνία, ενώ σημαντικό στρατιωτικό υλικό είχε αφεθεί σε αποθήκες σε Γερμανία και Πολωνία (Πόζναν) για το 2021. Φέτος, λόγω των ευρύτερων εξελίξεων, θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με τη συμμετοχή των αμερικανικών δυνάμεων από τη Βαλτική μέχρι την Αφρική (άσκηση «African Lion»).

Από την Αλεξανδρούπολη οι πλείστες αμερικανικές δυνάμεις προωθούνται προς Ορεστιάδα, Ορμένιο, Σβίλενγκραντ /Βουλγαρία και από εκεί για Βάρνα, Μπουργκάς στη Βουλγαρία και Κωστάντζα/Ρουμανία, ενώ στη διάρκεια των ασκήσεων (σε κάποια φάση) θα συνασκηθούν με δυνάμεις από την Ουκρανία, μια χώρα με την οποία το ΝΑΤΟ συνεργάζεται σε πάρα πολλούς τομείς.

Η χρονική περίοδος των προσεχών 3-4 μηνών είναι ένα διάστημα με πολλές νατοϊκές ασκήσεις, ενώ στις βάσεις του Χόχενφελς και Γκράφενβορ στη Γερμανία πραγματοποιείται κοινή άσκηση με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γεωργία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και το Κόσοβο.

Η άσκηση «Defender Europe 2021» θα διεξαχθεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ενώ επικεφαλής της άσκησης είναι ο αντιστράτηγος Κρις Καβολί των ΗΠΑ, που είναι ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική.

Εν τω μεταξύ, στην Κατάνια της Σικελίας άρχισε χθες η ειδική άσκηση υποβρυχίων του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Ισπανίας και του Βελγίου, με την επωνυμία «Dynamic Manta 2021».

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα