Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θρακικά Μετέωρα: Η άγρια ομορφιά της Ροδόπης

Κοινοποίηση

Θρακικά Μετέωρα: Η άγρια ομορφιά της Ροδόπης

Τη βραχώδη περιοχή των Μετεώρων της Θράκης και της κοιλάδας του ποταμού Κομψάτου διατρέχει το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε6, καθώς και ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, βορείως του Ιάσμου και κοντά στα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, βρίσκεται μια περιοχή ξεχωριστού φυσικού κάλλους, τα λεγόμενα Θρακικά Μετέωρα. 

Κοντά στους εγκαταλελειμμένους πλέον οικισμούς της Αστραίας, του Πολύαρνου και του Εύθυμου, επιβλητικοί βραχώδεις σχηματισμοί ψαμμιτικής σύστασης συνθέτουν μια εικόνα άγριας ομορφιάς, που φέρνει στο μυαλό όλων το περίφημο «πέτρινο δάσος» των θεσσαλικών Μετεώρων. 

Η πρόσβαση στα Θρακικά Μετέωρα γίνεται διαμέσου ενός δύσβατου χωματόδρομου, ο οποίος εκκινεί από θέση ανατολικά του Ιάσμου. 

Τη βραχώδη περιοχή των Μετεώρων της Θράκης και της κοιλάδας του ποταμού Κομψάτου διατρέχει το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε6, καθώς και ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών. 

Η εποχή που προσφέρεται κατεξοχήν για ανάβαση στις βραχώδεις εξάρσεις των Θρακικών Μετεώρων είναι η άνοιξη. 

Ο πεζοπόρος απολαμβάνει την πλούσια χλωρίδα της περιοχής (βελανιδιές, καρυδιές, αμυγδαλιές, αγριοκυδωνιές, αρωματική ρίγανη, παιώνιες κ.ά.), όπου διαβιώνουν πολλά είδη ερπετών, θηλαστικά (μεταξύ αυτών, τα άγρια άλογα της Ροδόπης), καθώς και σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας (αρπακτικά πτηνά κ.ά.).

Θρακικά Μετέωρα: Η άγρια ομορφιά της Ροδόπης

Θρακικά Μετέωρα: Η άγρια ομορφιά της Ροδόπης

in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα