Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

5 συνήθειες που δεν πρέπει να κάνουμε όσοι έχουμε σκύλο

Κοινοποίηση

5 συνήθειες που δεν πρέπει να κάνουμε όσοι έχουμε σκύλο

Όλοι αγαπάμε τα κατοικίδια μας και λατρεύουμε να περνάμε προσωπικό χρόνο μαζί τους, ωστόσο μερικές φορές κάνουμε πράγματα που μάλλον δεν θα έπρεπε. Μπορεί τα σκυλάκια μας να είναι ανθεκτικά πλάσματα, υπάρχουν δραστηριότητες που είναι επικίνδυνες τόσο για μας, όσο και για αυτά. 

Κάτι που συνηθίζεται ιδιαίτερα είναι να βλέπουμε ανθρώπους πάνω σε πατίνια και το σκυλάκι τους να προπορεύεται. Αυτό, όμως, εγκυμονεί κινδύνους, διότι μπορεί να προκληθεί ατύχημα στον δρόμο ή να διασπαστεί η προσοχή τους και να πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση. 

Με αφορμή αυτή τη συνήθεια, υπάρχουν και άλλα πράγματα που είναι ριψοκίνδυνα για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια τους. Τα βασικά σημεία που αξίζει να αναφερθούν είναι τα εξής:

1) Ποδήλατο, σκέιτ και πατίνια με τον σκύλο στο λουρί

Το να κάνουμε ποδήλατο, σκέιτμποαρντ ή πατίνια και να έχουμε το σκυλάκι μας δεμένο με το λουράκι του μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, όχι μόνο σε μας, αλλά και στους ανθρώπους. Αν έχετε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και το σκυλάκι προπορεύεται, μπορεί να πέσετε και να χτυπήσετε.

2) Εξωτερική άσκηση του σκύλου στον ήλιο.

Ένα από τα πιο συχνά και επικίνδυνα λάθη που κάνουμε με τα κατοικίδια μας είναι να τα βγάζουμε για βόλτα έξω στον ήλιο. Η υπερβολική ζέστη και ο καυτός ήλιος των θερινών μηνών μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό. Αυτός είναι ο λόγος που το καλοκαίρι αναζητούν ένα δροσερό και σκιερό μέρος στο σπίτι, για να αναπαυθούν. 

Το ιδανικό για τη καλή υγεία των σκύλων μας είναι η βόλτα να γίνεται πολύ πρωινές ή απογευματινές βόλτες σε ήσυχες περιοχές. Εκείνες τις ώρες υπάρχει περισσότερη δροσιά έξω και το σκυλάκι μας δεν κινδυνεύει από εγκεφαλικό. 

Ένα must αξεσουάρ για το καλοκαίρι είναι το Δροσιστικό χαλάκι Σκύλου, που μπορεί να προσφέρει στο κατοικίδιο σας αρκετές στιγμές δροσιάς μέσα στο ζεστό καλοκαίρι!

3) Βόλτα με τον σκυλάκο, χωρίς το λουρί.

Παρόλο που είναι άνετο και απελευθερωτικό να πηγαίνουμε βόλτα με το σκυλάκι μας, χωρίς το λουράκι του, αυτό κρύβει ορισμένους κινδύνους. Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει εκατό τοις εκατό ότι το κατοικίδιο θα καθίσει φρόνιμο σε όλη τη βόλτα του.

Ακόμα κι αν το φιλαράκι μας είναι εκπαιδευμένο και υπάκουο, αν κάτι διασπάσει τη προσοχή του, μπορεί να δημιουργήσει μπελάδες. Παραδείγματος χάρη, μια γάτα που θα βρεθεί στο δρόμο του ή ένα άλλο σκυλάκι είναι λόγοι που μπορούν να μας βγάλουν εκτός της προγραμματισμένης βόλτας, έτσι καλό είναι το σαμαράκι σκύλου να είναι συνέχεια μαζί μας στην διάρκεια της βόλτας. 

4) Κολύμπι στη θάλασσα, χωρίς το σωσίβιο.

Προτού αποφασίσετε να πάτε για μπάνιο στη θάλασσα με το κατοικίδιο σας, βεβαιωθείτε ότι ξέρει να κολυμπάει. Στους περισσότερους ανθρώπους έχει δημιουργηθεί λανθασμένα η εντύπωση ότι όλα τα σκυλάκια ξέρουν να κολυμπάνε. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι αλήθεια και μάλλον πρόκειται για παραπληροφόρηση των ταινιών.  

Για αρχή, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε σε μια αποβάθρα ή μαρίνα των πλοίων, για να μάθετε στο σκυλάκι κολύμπι. Η αποβάθρα είναι ευκολότερο σημείο, για να ανακτήσετε το σκυλάκι, σε περίπτωση που έχει πάει βαθιά.

Αν σχεδιάζετε να μπείτε στη θάλασσα με βάρκα και σκέφτεστε να αφήσετε το σκυλάκι να πηδήξει στο νερό, λάβετε υπόψη ότι το νερό, άλλες βάρκες και άνθρωποι που κάνουν θαλάσσια σπορ είναι παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο να μη μπορέσετε να ξανανεβάσετε το σκυλάκι στη βάρκα.

5) Φαγητό πριν ή μετά τη βόλτα

Οποιαδήποτε δραστηριότητα λίγο πριν ή αμέσως μετά το φαγητό είναι απαγορευτική τόσο για εμάς, όσο και για τα σκυλάκια. Σε περίπτωση που ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή, ας κρατήσουμε τον κανόνα των τριάντα λεπτών. 

Ο κανόνας των τριάντα λεπτών πολύ απλά λέει ότι βγάζουμε τον σκύλο βόλτα έστω τριάντα λεπτά πριν ή μετά το γεύμα του και όχι αμέσως. Ο λόγος που πρέπει να τηρούμε τη χρονική απόσταση ανάμεσα στη βόλτα και τα γεύματα, είναι η υγεία. 

Ο κυριότερος και συνηθέστερος λόγος για τον οποίο απαγορεύεται να βγάζουμε τον σκύλο βόλτα πριν ή μετά το φαγητό, είναι το πρήξιμο της κοιλιάς. Φανταστείτε, δηλαδή, τη κοιλιά να πρήζεται σαν μπαλόνι. 

Παρόλο που ο τυμπανισμός, φούσκωμα ή πρήξιμο της κοιλιάς αφορά κυρίως τις μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων, δεν παύει να αποτελεί πρόβλημα του πεπτικού συστήματος. 

Επόμενο σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί είναι η συστροφή του στομάχου. Ουσιαστικά, οι δύο άκρες του στομαχιού τυλίγονται σαν ρολό, παρεμποδίζοντας την απελευθέρωση αερίων και διακόπτοντας το κυκλοφοριακό. Μπορεί να μην ακούγεται τρομερό, αλλά πρόκειται για μια θανατηφόρα κατάσταση. 

Συμπερασματικά, όλοι λίγο πολύ ορισμένες φορές κάνουμε λαθάκια που μπορεί να ριψοκινδυνέψουν την υγεία του σκύλου μας. Τα συχνότερα λάθη είναι ότι δεν τηρούμε τις σωστές ώρες για τη βόλτα, δεν του φοράμε το λουρί και το ταΐζουμε λάθος ώρες. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν ξέρουν όλα τα σκυλιά μπάνιο και ότι η βόλτα με το κατοικίδιο μας πρέπει να είναι ασφαλής, χωρίς πατίνια.

Το άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του online pet shop – Petvet24.gr, ευχαριστούμε για την ανάγνωση!

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα