Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Υφαίνοντας (σ)τον τόπο: από την παράδοση στη σύγχρονη χειροτεχνική παραγωγή της Αράχωβας»

Κοινοποίηση

«Υφαίνοντας (σ)τον τόπο: από την παράδοση στη σύγχρονη χειροτεχνική παραγωγή της Αράχωβας»

Στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Λαογραφίας και  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 και ώρα 18.00-20.00, διαδικτυακή διάλεξη του Παρασκευά Ποτηρόπουλου, Κύριου Ερευνητή στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα:

«Υφαίνοντας (σ)τον τόπο: από την παράδοση στη σύγχρονη χειροτεχνική παραγωγή της Αράχωβας».

Ο Ποτηρόπουλος Παρασκευάς γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά. Απέκτησε το πτυχίο της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιά το 1987 και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1991). Απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1998). Το 2007 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Λαογραφίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, θέμα διατριβής: «Πολιτισμικές ταυτότητες στην Πίνδο», υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Ερευνητής Β΄ βαθμίδας στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών όπου υπηρετεί από το 2009. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την τοπική ταυτότητα, τον υλικό πολιτισμό, τον ρόλο των αρχείων, τη μεθοδολογία και επιστημολογία της εθνογραφικής έρευνας, τις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές και τη μουσειακή τεκμηρίωση – συγκρότηση Μουσείων.

«Υφαίνοντας (σ)τον τόπο: από την παράδοση στη σύγχρονη χειροτεχνική παραγωγή της Αράχωβας»

Είναι Εθνικός Συντονιστής του Δικτύου Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες DARIAH-GR/ΔΥΑΣ και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Εθνικών Συντονιστών της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής DARIAH-ERIC.

Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο τη Θεματική Ενότητα [ΕΛΠ41] Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος στην Ελλάδα ΙΙ: Οι Νεότεροι Χρόνοι, του Προπτυχιακού Προγράμματος, Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό [ΕΛΠ] της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών. Συμμετέχει στο δίκτυο Border Crossings ακαδημαϊκών και φοιτητών από Πανεπιστήμια των Βαλκανίων, στο πλαίσιο του οποίου διδάσκει μεθοδολογία της εθνογραφικής έρευνας και επιβλέπει την πρακτική άσκηση φοιτητών στη διάρκεια του Θερινού Σχολείου Κόνιτσας.Επίσης διδάσκει θέματα πολιτισμού/λαϊκού πολιτισμού και τοπικής ανάπτυξης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα: https://www.academia.edu/attachments/64771521/download_file

Ψηφιοποιημένα δημοσιεύματα του Παρασκευά Ποτηρόπουλου είναι διαθέσιμα: https://kentrolaografias.academia.edu/ParisPotiropoulos

Επιστημονική επιμέλεια: Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας, ΤΙΕ.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ, Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης.

Ο σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Microsoft Teams είναι:  

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a7f7fee1a44d344fc88aab31b1815a4e3%40thread.tacv2/1613592306462?context=%7b%22Tid%22%3a%228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%22%2c%22Oid%22%3a%22ec7ccb0e-dbc0-4404-846f-4736b669301d%22%7d

Για να συνδεθείτε στη συνεδρία της διάλεξης με υπολογιστή (Windows, Mac) ακολουθείστε τις οδηγίες: https://itc.duth.gr/msteams/ [Συμμετοχή σε συνεδρία (Windows, Mac)]

Για να συνδεθείτε στη συνεδρία της διάλεξης με κινητό(iOS, Android)ακολουθείστε τις οδηγίες: https://itc.duth.gr/msteams/[Συμμετοχή σε συνεδρία (iOS, Android)]

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα