Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Έβρος: Ανησυχία στην ΕΕ για το νέο περιστατικό με πυροβολισμούς

Κοινοποίηση

Έβρος: Ανησυχία στην ΕΕ για το νέο περιστατικό με πυροβολισμούς

Συχνό φαινόμενο χαρακτηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, τη ρίψη πυρών από την τουρκική πλευρά, με αφορμή πληροφορίες που ανέφεραν νέο σκηνικό έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με Τούρκους να εξαπολύουν πυρ εναντίον στρατιωτών της Frontex.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα GRTimes, ξεκαθαρίζει ότι η ρίψη πυροβολισμών από την τουρκική πλευρά δεν αποτελεί κάποια πρωτοτυπία.

«Οι έλληνες στρατιώτες και κάτοικοι πέριξ του συνοριακού σταθμού έχουν συνηθίσει να ακούν ριπές πυροβολισμών, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ούτε από πού ακριβώς προέρχονται, αλλά ούτε τι στόχο έχουν» με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι δεν συνδέονται πάντα οι πυροβολισμοί με κάποιο «θερμό επεισόδιο».

«Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι απαγορεύονται πάσης φύσεως πυροβολισμοί πέριξ των συνόρων. Ωστόσο, δεν έχω την πληροφορία ότι επρόκειτο για επίθεση» αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικά με το τελευταίο περιστατικό. 

Ανησυχία από την ΕΕ

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία της για πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά του Έβρου εξέφρασε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ύλβα Γιόχανσον, επιβεβαιώνοντας ότι έλαβε σχετική επιστολή από τη Frontex.

Ερωτηθείσα για σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, η ευρωπαία επίτροπος ανέφερε ότι «έλαβα επιστολή από τη Frontex σχετικά με αναφορές για πυροβολισμούς στην τουρκική πλευρά, κοντά στα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω τέτοιους είδους πληροφορίες και φυσικά πάντα ανησυχώ».

«Εάν έχεις αναφορές για πυροβολισμούς ακόμη κι αν φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πυροβολισμοί σε άνθρωπο, αλλά βεβαίως πάντα ανησυχώ όταν υπάρχουν πυροβολισμοί κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για το συγκεκριμένο περιστατικό εναπόκειται στη Frontex να το αναφέρει με τον τρόπο που πρέπει να αναφέρουν περιστατικά» σημείωσε.

Παράλληλα, η Ύλβα Γιόχανσον απέστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ειδικά όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των διακινητών και να πραγματοποιεί τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά».

in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα