Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καπουτζίδης και Ντενίση σε ένα ντοκιμαντέρ για την επανάσταση του 1821

Κοινοποίηση

Καπουτζίδης και Ντενίση σε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην επανάσταση του 1821


Ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μιμή Ντενίση λαμβάνουν μέρος στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για το 1821 σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών

Ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Μιμή Ντενίση και άλλοι καλλιτέχνες λαμβάνουν μέρος στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για το 1821 σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και ενώ οι χώροι πολιτισμού έχουν πληγεί σοβαρά, αυτό το ντοκιμαντέρ έρχεται να δώσει μία ανάσα δημιουργικότητας και να παρουσιάσει μία άλλη καλλιτεχνική οπτική σχετικά με την ιστορική πραγματικότητα. 

200 χρόνια μετά από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης μνήμες και κείμενα της εποχής ζωντανεύουν ξανά μέσω καταξιωμένων ηθοποιών, που καλούνται να τα αναπαραστήσουν, είτε να τα διαβάσουν. Ακόμα, θα παρακολουθήσουμε συναντήσεις με αξιοθαύμαστους ανθρώπους του τότε και του τώρα, συγγραφείς, πολιτικούς, αγωνιστές, μουσικές, τοπία, εικόνες και άξονα όλων θα αποτελεί η ιστορικότητα και η σωστή τεκμηρίωση της Ιστορίας.

Το τραγικό τέλος του Ρήγα, η Φιλική εταιρεία, η διπλωματία και το Συνέδριο της Βιέννης, οι γυναίκες και η διεθνής διάσταση του αγώνα, η στάση της Ρωσίας, τι έγραψε και πως περιγράφει ο Καποδίστριας τους Έλληνες, κλέφτικα τραγούδια, μύθοι από τον τόπο μας, ο Εμμανουήλ Παππάς και ο αγώνας του, συμβάντα γνωστά ή και άγνωστα σε εμάς, αποτελούν το υλικό του ντοκιμαντέρ.

Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 100 λεπτά και αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες.

Εισαγωγή στην Επανάσταση και στην Ευρώπη στις αρχές του 1800

/ Διασπορά Ρωξάνδρα Στούρτζα- Η Ελληνική συνείδηση / Σκηνικός χώρος: Μουσείο Αρχοντικό των Μπενιζέλων / Απαγγελία: Μιμή Ντενίση

Καποδίστριας –Διεθνής Διάσταση/ Σκηνικός χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης / Απαγγελία: Γιώργος Καπουτζίδης

Η αρχή της Επανάστασης/ Σκηνικός χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών- Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης / Απαγγελία: Αλέξανδρος Τσακίρης –έκτακτη συμμετοχή: Καλλιόπη Ευαγγελίδου

Οι Σέρρες και η επανάσταση του 21  – Ο ήρωας Εμμανουήλ Παπάς. Συμμετέχει ο συγγραφέας- δημοσιογράφος Βασίλης Τζανακάρης / Σκηνικός χώρος: Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων Σέρρες. Έκτακτη συμμετοχή: Αλέξανδρος Χρυσάφης (Δήμαρχος Σερρών) / Σκηνικός χώρος: Ακρόπολη Σερρών. Έκτακτη συμμετοχή: Παναγιώτης Σπυρόπουλος ( Αντιπεριφερειάρχης Σερρών) / Σκηνικός χώρος Δάφνη Σερρών Πύργος της Μάρως

Η γυναίκα το 21/ Σκηνικός χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά / Απαγγελία: Βίλμα Τσακίρη. Το τραγούδι ‘Μια κόρη τ’ απεφάσισε’ ερμηνεύει η Στέλλα Τζίνα.

Φωνητικά- σαντούρι: Μελίνα Μπιτζίδου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι

Διεύθυνση Φωτογραφίας – μοντάζ: Ξένια Τσιλοχρήστου

Καλλιτεχνική σύλληψη: Καλλιόπη Ευαγγελίδου – Ένκε Φεζολλάρι

Έρευνα – επιμέλεια ιστορικών κειμένων: Δρ Άντα Διάλλα

Μουσική: Κωνσταντίνος Παπουτσής

Β΄Οπερατέρ: Στέλιος Γουγούνας

Υπεύθυνος ήχου: Γιώργος Δασκαλάκης

Οργάνωση παραγωγής: Ευαγγελία Δαμιανίδου

Βοηθός παραγωγής: Ευδοκία Καρανίκα

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών συμπαραγωγή με Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Σε συνεργασία με: Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών επιχορηγείται από τον Δήμο Σερρών και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα 25/3/2021 στις 21:00μμ στο κανάλι του ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ στο ΥouTube, στο κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ και στην πλατφόρμα estage.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα