Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Lockdown: Χαλάρωση μέτρων από το Σάββατο

Κοινοποίηση

Lockdown: Χαλάρωση μέτρων από το Σάββατο


Από Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα – Από τι εξαρτάται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία – Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι την Τετάρτη, πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις και ανακοινώσεις που θα αλλάξουν το πλαίσιο του lockdown οδηγώντας σε χαλάρωση των μέτρων και επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι επιστήμονες συλλέγουν τα δεδομένα που αφορούν στην επιδημιολογική καμπύλη αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία και αναμένεται την Τετάρτη να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο άρσης ορισμένων εκ των περιορισμών. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη με τους διασωληνωμένους

 να έχουν φτάσει τους 738, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην ενημέρωση της Δευτέρας, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι ευελπιστούν πως βιώνουμε μέρα με την ημέρα την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας. Εφόσον αυτό συμβεί τότε τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακή μείωση των ημερησίων κρουσμάτων και σε δεύτερο χρόνο η αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα κυβέρνηση και επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά πως η κατάσταση ως έχει με το lockdown σε αυτή του την μορφή δεν αποδίδει όσο θα μπορούσε κυρίως λόγω της συσσωρευμένης κόπωσης των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Οι διαθέσεις αυτές φάνηκαν άλλωστε και στην δημοσκόπηση της PULSE η οποία διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ και παρουσιάστηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Εκεί απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι πολίτες εμφανίστηκαν κουρασμένοι από το lockdοwn με το 35% να δηλώνει πως επιθυμεί άμεση χαλάρωση των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αναμένεται να καταλήξει στην εισήγησή της η οποία θα δοθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν άμεσα, την ίδια μέρα, ή την επόμενη (Πέμπτη) οι ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr το νέο πλαίσιο αναμένεται να ισχύσει άμεσα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί επιλέγεται αυτή η στιγμή η άρση των περιορισμών, κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο protothema.gr σημειώνουν πως τα δεδομένα δεν είναι ίδια σε σχέση με πριν έναν ή δύο μήνες. Αυτό που γίνεται σαφές είναι, εφόσον δώσουν το «πράσινο φως» οι επιστήμονες, πως η χώρα με σύμμαχο τον καλό καιρό, τον εμβολιασμό αλλά και την όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, μπορεί να ευελπιστεί σε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο καλοκαίρι.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr, πρώτες στην σειρά των επερχόμενων ανακοινώσεων είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις οι οποίες αναμένεται να επιτραπούν από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου.

Με δεδομένες τις εικόνες που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο και τους πολίτες λόγω καιρού να επιλέγουν την βόλτα τους σε παραλιακά μέτωπα γίνεται σαφές πλέον πως το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τα όρια του οικείου δήμου δεν μπορεί να λάβει παράταση. Άλλωστε από το πρόσφατο πακέτο χαλάρωσης των μέτρων, κατά κάποιο τρόπο το μέτρο αυτό «δοκιμάστηκε» αφού οι πολίτες μπορούσαν να φύγουν από τα όρια του δήμου τους στέλνοντας 6 στο 13033 με την αιτιολόγηση πως μεταβαίνουν σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Από Δευτέρα το λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα φαίνεται πως καταλήγουν οι επιστήμονες από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και πιθανότατα τα μικρά καταστήματα. Όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας τους, η λύση του click away, όπως πληροφορείται το protothema.gr φαίνεται να μην είναι πλέον στο τραπέζι και αυτό που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας να αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων με μόνο περιορισμό από μέρους τους τον αριθμό των πελατών εντός των χώρων βάσει τετραγωνικών. Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Τα σχολεία

Στο φλέγον ζήτημα των σχολείων τώρα, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει γιατί στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχαν συνδέσει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με την διενέργεια των self tests. Η προμήθειά τους λοιπόν θα κρίνει και το πότε τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους.

Στην παρούσα φάση, φαίνεται πως στο κυβερνητικό επιτελείο θα επιθυμούσαν λιανεμπόριο και σχολεία να επαναλειτουργήσουν μαζί, ωστόσο ειδικά για το δεύτερο, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το πότε τα self tests θα έχουν φτάσει στην χώρα μας. Έτσι, με δεδομένες και κάποιες προτάσεις από τους επιστήμονες πως δεν θα είχε αρνητική επίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά φαίνεται πως το άνοιγμα θα γίνει κλιμακωτά. Έτσι, όπως πληροφορείται το protothema.gr, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, εάν δεν επιλεγεί η 5η Απριλίου τότε θα μετατεθεί για τις 12, ή για τις 8, δηλαδή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάσει την Τετάρτη το πρωί, τότε ακόμα και αν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση γίνουν μία μέρα μετά, θα είναι γνωστό από το ρεπορτάζ το πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα.

protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα