Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ισχυρός μετασεισμός στην Ελασσόνα – Αισθητός και στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Ισχυρός μετασεισμός στην Ελασσόνα – Διασώστες από την Ξάνθη στην περιοχή

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,9 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας σημειώθηκε στις 20.38 όπως ανακοίνωσε εκ των μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Ξάνθη, με αρκετούς κατοίκους της περιοχής να σπεύδουν στα social media αναφέροντας πως αντιλήφθηκαν τον σεισμό. 

Δύο σπίτια κατέρρευσαν και σε ένα σπίτι ξέσπασε φωτιά. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους ή τραυματίες.

Ισχυρός μετασεισμός στην Ελασσόνα – Διασώστες από την Ξάνθη στην περιοχή
 Ισχυρός μετασεισμός στην Ελασσόνα – Διασώστες από την Ξάνθη στην περιοχή 

Λέκκας: Μη αναμενόμενη δραστηριότητα

Πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού, εντοπίζεται το επίκεντρο του νέου ισχυρού μετασεισμού των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Νίκο Ανδρίτσο.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα.

Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο καθηγητής.

Κινητοποίηση Ε.Σ. – Διασώστες και από την Ξάνθη

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και κατόπιν εντολής του Προέδρου Dr. Αντώνιου Αυγερινού, κινητοποίησε άμεσα τους εθελοντές των Περιφερειακών Τμημάτων Λάρισας και Ελασσόνας αλλά και εθελοντές από κοντινές περιοχές, προκείμενου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων και παράλληλα να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες όπου υπάρχει ανάγκη.

Συγκεκριμένα, εθελοντές του Ε.Ε.Σ., λίγα λεπτά μετά  το χτύπημα του εγκέλαδου που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή, συμμετείχαν σε 3 απεγκλωβισμούς κατοίκων στα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι, όσο και σε έρευνες για αγνοούμενους σε χαλάσματα και κτίρια που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Ταυτόχρονα, προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε κατοίκους που δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν.

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες πραγματοποιούν συνεχείς δράσεις και περιπολίες καταγράφοντας τις ανάγκες των κατοίκων που τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, Διασώστες και η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης – Κ9 από τα Περιφερειακά Τμήματα Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, κατευθύνονται στην περιοχή για την επιπλέον συνδρομή  σε τυχόν απεγκλωβισμούς κατοίκων.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα