Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα σνακ στην παιδική ηλικία

Κοινοποίηση

Τα σνακ στην παιδική ηλικία


Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα* 

Θα φτιάξω γλυκό για τα παιδιά , θα φτιάξω πίτα για τα μικρά ,θα φτιάξω κουλουράκια χωρίς ζάχαρη για τα ανιψάκια μου. Άραγε αυτή η πράξη είναι τόσο αθώα ; είναι τόση απαραίτητη;

Τα παιδιά γεννιούνται και έρχονται σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να ξέρουν τι προϊόντα υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ . Ένα νεογέννητο δεν ξέρει ότι υπάρχει η σοκοφρέτα και τα πατατάκια που λίγο αργότερα θα γίνουν τα αγαπημένα του όπου χωρίς ακόμα να μιλά καθαρά τα απαιτεί με πείσμα και φωνές από τους γονείς του στο ταμείο του σούπερ μάρκετ  .

Τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ ακόμα και τα σπιτικά δεν είναι απαραίτητα ,ποτέ δεν ήταν . Εμείς οι γονείς ,η γιαγιά ,ο παππούς ,η θεία , η νονά  ή ακόμα η γειτόνισσα τα κάνουμε απαραίτητα και πολλές φορές αναγκαία ,αλλιώς η μέρα δεν θα είναι γιορτινή ,χαρούμενη ,δεν θα καταλάβει το παιδί πως το αγαπάμε ,πως χαιρόμαστε που το βλέπουμε.

Το να μαγειρεύει η μητέρα ή ο μπαμπάς για τα παιδιά τους είναι τόσο όμορφο και ιερό και φυσικά απαραίτητο για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Εδώ όμως μιλάμε για το γεύμα ,το γεύμα από το οποίο θα πάρουν τα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν σωστά  και ομαλά ,το γεύμα που θα φάνε επειδή πεινάνε!

Θα ήταν καλό να ξεχωρίζουμε την πείνα από την επιθυμία και να ψάξουμε σε βάθος τους λόγους που μας ωθούν να έχουμε συνέχεια επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές . Να βρούμε τις βιοχημικές αλλά και τις ψυχολογικές αιτίες ,να μελετήσουμε την διατροφική μας συμπεριφορά! Αυτό επιτυγχάνεται καλά με την βοήθεια του διαιτολόγου.

Η έκφραση μικρό παιδί είναι δως ΄του να φάει λίγο γλυκό λίγα πατατάκια κρίμα είναι ,είναι καλό σιγά σιγά να την κατατάξουμε με τις λανθασμένες εκφράσεις . όπως προανέφερα κανένα παιδί όταν γεννιέται δεν γνωρίζει τι σνακ έχει η αγορά ,εμείς οι ίδιοι του τα μαθαίνουμε . Θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά την αγάπη μας φτιάνουμε λιχουδιές ,θέλουμε να δείξουμε την χαρά μας τους αγοράζουμε σνακ ,θέλουμε να κάνουμε δραστηριότητα με τα παιδιά μας φτιάχνουμε γλυκά. Έτσι μεγαλώνουμε παιδιά που όταν ή και για να χαρούν χρειάζονται γλυκά και διάφορα σνακ επίσης για να νιώσουν αγάπη και την οικογενειακή ασφάλεια και θαλπωρή .

Δεν λέω να καταργήσετε τα σπιτικά σνακ ,αλλά ας μην γίνει τόση ¨φασαρία¨ ,θα φτιάξω σήμερα τούρτα  !!!! θα φάμε μεγάλο κομμάτι !! θα έχει πολύ σοκολάτα !!!  έγραψες καλά στο μάθημα θα σου φτιάξω πίτσα και θα παραγγείλουμε !!!!

Θέλετε να φτιάξετε ένα σνακ ,απλά φτιάξτε το  ,μην τονίζετε το γεγονός.  θέλετε να επιβραβεύετε το παιδί; Ωραία! Πάρτε του ένα βιβλίο που του αρέσει , παίξτε όλοι μαζί (αντί να φάτε όλοι μαζί σνακ) , θέλετε να δείξετε την αγάπη σας αγκαλιάστε το παιδί σας ,μιλήστε του ήρεμα και πείτε του πόσο υπερήφανοι είστε για αυτόν.

Αν το παιδί δεν ζητήσει γλυκό ή σνακ δεν χρειάζεται να του δώσετε τίποτα . Εάν ζητήσει προσπαθούμε να δούμε πρώτα μήπως πεινάει και αν δεν πεινάει και έχει επιθυμία για κάτι γλυκό ή αλμυρό σνακ τότε του δίνουμε ή φτιάχνουμε ένα υγιεινό σνακ . Για να μην θελήσει το παιδί σνακ φροντίζουμε πρώτα να έχει φάει σωστά τα γεύματά του έτσι ώστε να μην  πεινάει και μετα να μην έχει στο σπίτι διάφορα σνακ. Σημαντικό να γνωρίζουμε ότι  εφόσον το παιδί δει το σνακ τότε πρέπει να φάει από αυτό ,για να μην φτάσουμε στην στέρηση και στη εξάρτηση .

Πολύ βοηθητικό να μιλάμε και να εξηγούμε στα παιδιά για τα θρεπτικά συστατικά που απουσιάζουν και τις βλαβερές ουσίες που έχουν τα διάφορα σνακ ,να έχουν γνώση και άποψη ,να νιώσουν ελεύθεροι και όχι πως τα καταπιέζουμε να μην φάνε τις συγκεκριμένες αγαπητές προς αυτά τροφές. Θέλω να πιστεύω πως είναι αυτονόητο πως για να μην μάθουν τα παιδιά σε αυτά πρέπει εμείς οι ίδιοι να μην τα τρώμε συχνά και σίγουρα όχι μπροστά τους.

*Οn line Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στη παχυσαρκία σε ενήλικες και παιδιά 

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6987661809

Προφίλ στο Facebook : Σουζάνα Ριζγκάλα Διαιτολόγος 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα