Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Θράκη -100 χρόνια από την ενσωμάτωση», το βιβλίο της Π.Ε. Έβρου

Κοινοποίηση

«Θράκη-100 χρόνια από την ενσωμάτωση», το βιβλίο της Π.Ε. Έβρου

Με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της Θράκης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, εξέδωσε το βιβλίο «Θράκη-100 χρόνια από την ενσωμάτωση». 

Στην σημερινή παρουσίασή του στο «Νομαρχείο» στην Αλεξανδρούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία του εορτασμού των δύο ιστορικών επετείων, των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς διευκρίνισε πως «πρόκειται για επανέκδοση που επιμελήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ενός χρονολογίου της ιστορίας του Θρακικού Ελληνισμού, που πρώτη είχε εκδώσει η Βουλή των Ελλήνων 20 χρόνια νωρίτερα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την ένταξη της Δυτικής Θράκης στον κορμό του ελληνικού κράτους». 

Αναφορικά με το στόχο της εν λόγω έκδοσης, ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι αυτός «είναι να τροφοδοτούμε και να αναδεικνύουμε στην κοινωνία τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Επιθυμούμε η νέα γενιά και ο αναγνώστης-μελετητής, να γνωρίσει και να κατανοήσει τους προγόνους μας που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν στον ευλογημένο τόπο της Θράκης, να συνδεθεί με το παρελθόν μας, να συναισθανθεί γιατί είναι τόσο σπουδαίο και σημαντικό γεγονός για τους Θρακιώτες και την Ελλάδα ο εορτασμός 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην ελληνική επικράτεια…».

«…Ένα σπουδαίο ντοκουμέντο και ιστορικής αξίας υλικό, το οποίο θέλουμε να λειτουργεί ως εγγυητής της μνήμης που διατηρείται μέσα από τη γνώση και τη μελέτη…», χαρακτήρισε το βιβλίο ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Θανάσης Τσώνης. Εξέφρασε την εκτίμηση πως «…πορευόμενοι στις νέες σελίδες της ιστορίας απαραίτητη συνθήκη για την πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου μας είναι να γνωρίζουμε τη διαδρομή μας στο χρόνο και την ιστορική συνέχεια των γεγονότων…». Τέλος, η Ευαγγελία Κοσμαδάκη, προϊσταμένη της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Έβρου που επιμελήθηκε την έκδοση, υπογράμμισε πως «το βιβλίο ‘Θράκη-100 χρόνια από την ενσωμάτωση’, περιέχει πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας και δύναται να αποτελέσει άρτιο μορφωτικό υλικό για τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Συμβάλλει στην ενεργοποίηση της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα αποτελεί παρακαταθήκη στη νέα γενιά». 

Σημειώνεται πως το βιβλίο πρόκειται να διανεμηθεί σε όλο το μαθητικό δυναμικό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.  

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα