Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τι είναι ο σκληρός δίσκος ssd, ποια τα οφέλη του και οι αδυναμίες του

Κοινοποίηση

Τι είναι ο σκληρός δίσκος ssd, ποια τα οφέλη του και οι αδυναμίες του

του Ματζουρανάκη Μανόλη

Ένα μεγάλο μέρος των χρηστών που έχει υπολογιστή (με τον κλασικό σκληρό δίσκο) είτε έναν οικονομικό για απλή χρήση είτε έναν δυνατό για βαρύ gaming, συχνά αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όσα χρήματα κι αν έχουν ρίξει σε αυτό το σύστημα, και αυτή είναι η καταραμένη εκκίνηση του υπολογιστή. Αχ από που να ξεκινήσουμε και από που να τελειώσουμε.

Από την στιγμή που εμφανίζεται η επιφάνεια εργασίας μέχρι το σημείο που ο υπολογιστής έχει φορτώσει όλο το σύστημα για να πούμε πως είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε περνάει στο χαλαρό κάνα δίλεπτο σε καλές περιπτώσεις και κάνα 10λεπτο σε παραφορτωμένους υπολογιστές χαμηλών επιδόσεων. Εκείνη την ώρα της χρονοβόρας εκκίνησης, ο επεξεργαστής του συστήματος σε συνεργασία με τον σκληρό δίσκο βαράνε κόκκινο στην στιγμιαία τους χρήση και αν ο χρήστης έκανε το λάθος να ανοίξει ένα πρόγραμμα πχ κάποιο ενεργοβόρο πρόγραμμα περιήγησης όπως ο chrome τότε θα περίμενε ακόμα πόση ώρα για να μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τον υπολογιστή.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πώς ένας δίσκος ssd (solid state drive) μπορεί να λύσει τα χέρια των απλών χρηστών και των επαγγελματιών που χρειάζονται έναν γρήγορο υπολογιστή δίχως κολλήματα.

Ένας κλασικός hdd (Hard Disk Drive) σκληρός δίσκος έχει μέσα αρκετά μηχανικά μέρη όπως τον δίσκο που μοιάζει με CD που είναι ουσιαστικά το μέρος αποθήκευσης, τους μαγνήτες, τον ενεργοποιητή που κινεί τον βραχίονα με την κεφαλή εγγραφής-ανάγνωσης πάνω από τον δίσκο ο οποίος περιστρέφεται γρήγορα γύρω τον τον άξονα του. Όλες αυτές οι κινήσεις προκαλούν θόρυβο και είναι ο κύριος λόγος (μαζί με τους ανεμιστήρες και την ψύκτρα) που ακούμε θόρυβο σε έναν υπολογιστή όταν τα επιμέρους συστήματα λειτουργούν σε έναν υπολογιστή που δουλεύει στις μέγιστες επιδόσεις του (ή απλά λειτουργεί όταν είναι τόσο αδύναμος). Όλα αυτά τα κινούμενα μέρη για να πετύχουν την εγγραφή-ανάγνωση έχουν μικρότερη κίνηση από έναν δίσκο ssd που δεν έχει κανένα κινούμενο μέρος και απλά βασίζει την λειτουργία του σε έναν “εγκέφαλο” ο οποίος αποθηκεύει ρεύμα σε μερικά ας τα πούμε τσιπάκια που είναι πάνω στην εσωτερική πλακέτα του ssd. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα