Ξάνθη: Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη

Ξάνθη: Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη

Ξάνθη: Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη

Έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις που καταγράφονται στην Ξάνθη για το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ύψους 230 μέτρων πάνω από τον Λειβαδίτη. 

Πρόκειται για μια πληροφορία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το δίκτυο “Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά” το οποίο κάνει λόγο για αίτηση η οποία έχει κατατεθεί και βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης, για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου δίπλα στον καταρράκτη του Λειβαδίτη. 

Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη ως γνωστόν είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων και διανθίζεται με ένα μοναδικής οικολογικής αξίας δάσος. 

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρυοφύτου Διαμαντής Σερεφιάς εκφράζει την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εξηγεί τους λόγους τονίζοντας τα εξής:  

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ. Πρόκειται να τοποθετηθούν δέκα (10) ανεμογεννήτριες μεγάλου ύψους 230 μέτρων από ότι μας έχουν πληροφορήσει στην περιοχή του Λειβαδίτη. Μια από τις κυριότερες αντιδράσεις μας, είναι πως θα τοποθετηθούν πολύ κοντά στον οικισμό του Λειβαδίτη. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου! 

Ενα δεύτερο, είναι πως εκεί που ξεκινάει η πρώτη ανεμογεννήτρια, υπάρχει η συνθήκη NATURA σε όλη την περιοχή! Τρίτον, υπάρχουν οι όξινοι τυρφώνες (σαρκοφάγα φυτά) που είναι μοναδικοί στην Ευρώπη (στην περιοχή του Λειβαδίτη και του Παρανεστίου). Πρόκειται για πολύ σπάνιο είδος! Επίσης, ένα ακόμη κύριο ζήτημα είναι ότι στην περιοχή (εκεί που θέλουν να τοποθετήσουν τις ανεμογεννήτριες) υπάρχουν φυσικές πηγές από όπου υδροδοτούνται τα χωριά της περιοχής ( Άνω και Κάτω Καρυόφυτο, Λειβαδίτης, Καστανίτης, Μαργαρίτης, Καλό Νερό και ένα μέρος του Δαφνώνα). 

Μόλις τεθούν σε λειτουργία οι ανεμογεννήτριες θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας! 

Οι ανεμογεννήτριες πρέπει να εγκατασταθούν σε άγονα βουνά. 

Όχι σε βουνά με έντονο φυσικό πλούτο! Θα είναι η καταστροφή για τα παρθένα δάση μας, για τις διαδρομές περιπατητών και ορειβατών, για τους μαραθώνιους αγώνες και το πιο σημαντικό για τον φυσικό καταρράκτη του Λειβαδίτη .

 Τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων ! Με την αλλαγη του μικροκλιματος η ζημιά θα είναι πολυ μεγάλη και αυτό που τονίζω πάλι είναι οι φυσικές πηγές που υδροδοτούν τόσα χωριά. Η κτηνοτροφια ..τα δαση της περιοχης μας..η γεωργια ( καλιεργεια πατατας) τα καταφυγια θυραματων .

Οι περίφημες ανεμογεννήτριες σταδιακά θα καταστρέψουν την φυσική ομορφιά που υπάρχει στην περιοχή μας. Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλους ακομη. δεν πρέπει να δεχτούμε την εγκατάσταση τους!

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυοφυτου Σερεφιάς Διαμαντής.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال