Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Ενστάσεις για τις ανεμογεννήτριες στην ορεινή Ξάνθη από τον ΕΟΣ

Κοινοποίηση

Ενστάσεις για τις ανεμογεννήτριες στην ορεινή Ξάνθη από τον ΕΟΣ

Στις 19/3/2021 κατατέθηκε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ξάνθης ένσταση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να μην αδειοδοτηθεί  η τοποθέτηση 16 ανεμογεννητριών, ύψους 230 μ. γύρω από τον οικισμό του Λειβαδίτη. 

Εκτός από τον ΕΟΣ ενστάσεις υποβλήθηκαν από 14 ακόμη φορείς και φυσικά πρόσωπα, καθώς και από τους Δήμους Ξάνθης και Παρανεστίου. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ξάνθης στήριξε νομικά την προσπάθεια όλων μας ώστε να σταματήσουμε αυτή την τεράστια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. 

Οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν είναι πολύ καλά τεκμηριωμένες και αναφέρονται τόσο στην διατάραξη του περιβάλλοντος, σε έναν τόπο εξαιρετικού φυσικού κάλους, όσο και στην οικονομική διάσταση, μια και ανατρέπεται ο σχεδιασμός  δεκαετιών για την οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ελπίζουμε ότι η ΡΑΕ θα λάβει σοβαρά τις αντιρρήσεις και θα αξιολογήσει αρνητικά την αίτηση της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι φορείς που συμμετείχαμε στην έκφραση των αντιρρήσεων δηλώσαμε  την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε, αν χρειαστεί, με κάθε νόμιμο τρόπο μέχρι να αποτραπεί οριστικά αυτή η καταστροφή.

Δυστυχώς η περιοχή του Λειβαδίτη δεν είναι η μοναδική που δέχεται τέτοιου είδους επίθεση καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την αύξηση του ενδιαφέροντος εταιριών για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, με αιτήσεις εγκατάστασης όλο και περισσότερων αιολικών σταθμών σε ορεινές, κυρίως, περιοχές, τόσο στο Νομό μας (Αχλαδόβουνο, Εχίνος, Σάτρες), όσο και σ’ όλη την χώρα. 

Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., για τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, θα δοθεί για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Έτσι όσες εταιρίες δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό κάνουν αγώνα δρόμου να «καπαρώσουν»  περιοχές εγκατάστασης, όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο βαθιά στα ελληνικά βουνά. 

Έτσι ενώ οι αιτήσεις, που ήδη βρίσκονταν σε στάδια αδειοδότησης  το 2020, επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030 βλέπουμε ότι τους πρώτους μήνες του 2021 αυτές πολλαπλασιάζονται! 

Η βιομηχανοποίηση των πιο παρθένων και ανέγγιχτων σημείων της χώρας δεν είναι «πράσινη ανάπτυξη», όπως προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά επενδυτικές ευκαιρίες. 

Εμείς απλά πρέπει να σκεφτούμε: «τι θ’ αφήσουμε στα παιδιά μας;» 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα