Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξύλινα ή πλαστικά παιχνίδια; Πως να συνδυάσετε διασκέδαση και μάθηση

Κοινοποίηση

Ξύλινα ή πλαστικά παιχνίδια; Πως να συνδυάσετε διασκέδαση και μάθηση

Τι έχει σημασία αν τα μικρά σας παίζουν με παιχνίδια κατασκευασμένα από πλαστικό έναντι παιχνιδιών κατασκευασμένα από ξύλο; 

Πόσο πρέπει τα μικρά σας να χρησιμοποιούν τεχνολογία; 

Πόσα παιχνίδια πρέπει να παρέχετε  στα παιδιά σας; 

Υπάρχει μια εκπαιδευτική μέθοδος που υπάρχει εδώ και πάνω από έναν αιώνα και έχει κάποιες εκπληκτικές απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως αυτές. 

Ποια είναι αυτή η μέθοδος; Η μέθοδος Montessori

 Όσο περισσότερα πράγματα ανακαλύπτετε για τα παιχνίδια Montessori, τόσο περισσότερα θα μάθετε για τις δυνατότητες που θα δώσετε στα παιδιά σας, ώστε να  επεκτείνουν την αυτοπεποίθηση τους και να ενεργοποιήσουν την περιέργεια και την φαντασία τους. 

Από την άποψη της Μοντεσσοριανής εκπαίδευσης, τα καλύτερα προϊόντα για τα παιδιά δημιουργούνται από φυσικά υλικά όπως ξύλο ή ύφασμα. Είναι από μόνα τους όμορφα και οι οργανικές υφές, τα αρώματα και τα σχέδια τραβούν την προσοχή της έμφυτης συνειδητοποίησης του παιδιού για την κομψότητα. Επιπλέον, το Montessori υπογραμμίζει την τέλεια ποσότητα παιχνιδιών για να απολαύσουν και να εργαστούν τα μικρά παιδιά. Περισσότερα πράγματα δεν σημαίνει περισσότερη ευτυχία. Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ήρεμα και συγκεντρωμένα. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά χρειάζονται μόνο μερικά επιλεγμένα παιχνίδια με τα οποία μπορούν πραγματικά να διασκεδάσουν και να μάθουν. Από δομικά στοιχεία έως ξύλινα γράμματα, τα παιχνίδια Montessori είναι αυτόματα αναγνωρίσιμα χάρη στην απλότητα, το στυλ και την πρακτική τους χρησιμότητα. Κάθε παιχνίδι μπορεί να εκτελέσει πολλαπλές εργασίες και διδάσκει πολύτιμες δεξιότητες ζωής. Και το καλύτερο από όλα – τα παιδιά τα αγαπούν. 

Η μέθοδος  Montessori κάνει μια σημαντική διάκριση όσον αφορά τα παιχνίδια: δεν είναι απλά παιχνίδια που χρησιμοποιούνται για απλή απόσπαση της προσοχής. Στην πραγματικότητα, δεν ονομάζονται καν παιχνίδια. Είναι υλικά και τα παιδιά τα χρησιμοποιούν για να δουλέψουν. Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι ένα μικρό ξύλινο φορτηγό είναι απλώς ένα παιχνίδι για να παίζουν τα παιδιά, στην πραγματικότητα είναι επίσης ένα ουσιαστικό υλικό που βοηθά τα παιδιά να μάθουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους και να κατανοούν το χώρο καθώς εργάζονται με αυτό. Εκτός από την έντονη επιμονή ότι τα παιχνίδια είναι στην πραγματικότητα σημαντικό υλικό εργασίας, η μέθοδος Montessori επισημαίνει επίσης τη μοναδική φυσική διαδικασία μάθησης κάθε παιδιού. Αντί να οργανώνετε τα παιδιά και να διαχειρίζεστε τις δραστηριότητές τους, προτιμήστε την έμφυτη περιέργεια του παιδιού και παρακολουθήστε καθώς το παιδί ασκεί φυσικά ορισμένες δραστηριότητες με φυσικό ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενθαρρύνετε κάθε παιδί να ακολουθεί τη δική του μοναδική γραμμή ανάπτυξης. Όταν αρχίζετε να αγοράζετε παιχνίδια Montessori για το παιδί σας, λάβετε υπόψη ότι τα παιχνίδια πρέπει να βρίσκονται εντός του εύρους του παιδιού. Το παιδί δεν μπορεί να καθοδηγήσει τη δική του δραστηριότητα εάν δεν μπορεί να φτάσει τα υλικά του, οπότε αποθηκεύστε τα παιχνίδια σε αντίστοιχο ύψος με τα χέρια των παιδιών. Φυλάξτε τα σε ράφια ή σε κουτιά παιχνιδιών στα οποία το παιδί έχει πάντα πρόσβαση. Κάνοντας αυτό, κάθε φορά που το παιδί είναι έτοιμο να αναζητήσει κάτι, θα είναι σε θέση να το βρει χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει από κανέναν να το βοηθήσει. 

Τα οφέλη είναι εκπληκτικά, ισχυρά παιδιά που μεγαλώνουν για να γίνουν φανταστικοί άνθρωποι. Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε σε ένα κατάστημα παιχνιδιών ψάχνοντας ένα νέο παιχνίδι για το παιδί σας, θυμηθείτε αυτές τις προτάσεις από την μέθοδο Montessori και επιλέξτε με προσοχή. Αναζητήστε φυσικά ξύλινα παιχνίδια ή υφασμάτινα, ώστε το παιδί σας να τα χρησιμοποιήσει για να εργαστεί και να ανακαλύψει ένα νέο κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα