Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

365 ξεκαρδιστικά σκίτσα δίνουν άλλο νόημα στη στρατιωτική θητεία

Κοινοποίηση

365 ξεκαρδιστικά σκίτσα δίνουν άλλο νόημα στη στρατιωτική θητεία

Ο Σωτήρης Μητρούσης μιλάει στο XanthiNea.gr για το νέο του (ξεκαρδιστικό) βιβλίο “Γέλιο και Παραλλαγή”, μια συλλογή από σκίτσα που σκιαγραφούν με τρόπο παραστατικό, γλαφυρό αλλά συνάμα και αστείο τη στρατιωτική θητεία. 

Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό… γέλιου, που μπορεί να βοηθήσει κάθε νέο να αντιμετωπίσει με περισσότερο εύθυμη διάθεση τη στρατιωτική του θητεία, κάθε άνδρα που πέρασε από τον στρατό να θυμηθεί και να συναισθανθεί εμπειρίες που μένουν αναλλοίωτες στη μνήμη, αλλά και κάθε άνθρωπο που δεν έχει επαφή με τη στρατιωτική θητεία να μπει στο κλίμα αυτής και να περιπλανηθεί από το πεδίο βολής, στα μαγειρεία και από εκεί στην περίφημη “Καλλιόπη”. 

365 ξεκαρδιστικά σκίτσα δίνουν άλλο νόημα στη στρατιωτική θητεία


Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο XanthiNea.gr και τον Γιώργο Μαυρίδη ο Σωτήρης Μητρούσης 

Πώς προέκυψε η ιδέα για το “Γέλιο και Παραλλαγή”

Από… τον γιο μου! Πέρυσι τον Ιούνιο παρουσιάστηκε να κάνει τη θητεία του.

Τον πήγαμε στη Λάρισα, τον αφήσαμε και όταν γυρίσαμε σπίτι του έστειλα ένα σκιτσάκι στο viber για του κάνω πλάκα. Την επόμενη μέρα μας έλεγε στο τηλέφωνο τα νέα του τα οποία έγιναν, φυσικά, αφορμή για νέο σκιτσάκι. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό έγινε η καθημερινή μας συνήθεια, εκείνος να μας λέει τις ιστορίες της θητείας του και εγώ να κάνω, και να του στέλνω, ένα σκίτσο την ημέρα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου είχα σχεδόν 100 σκίτσα έτοιμα και η σκέψη να γίνουν βιβλίο είχε μπει για τα καλά στο μυαλό μου. Συναντήθηκα, λοιπόν, με τον κύριο Κωνστανταρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο των εκδόσεων «Μίνωας», που έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη στην ιδέα, βοήθησε να διαμορφώσουμε το τελικό «στιλ» του βιβλίου και από τον Ιανουάριο του 2021, το «Γέλιο  και Παραλλαγή» είναι στα βιβλιοπωλεία!

365 ξεκαρδιστικά σκίτσα δίνουν άλλο νόημα στη στρατιωτική θητεία


Ο στρατός και η θητεία είναι για πολλούς νέους λέξεις που τους προκαλούν άγχος. Μπορεί ένα βιβλίο σαν το “Γέλιο και Παραλλαγή” να σκιαγραφήσει με ένα διαφορετικό τρόπο τη στρατιωτική πραγματικότητα και να δώσει το έναυσμα σε αυτούς τους νέους να δουν με διαφορετικό μάτι την στρατιωτική εμπειρία;

Όλα τα «άγνωστα» στη ζωή μας προκαλούν άγχος. Η πρώτη μέρα στο σχολείο, το πρώτο ραντεβού, η πρώτη μέρα στη δουλειά…

Η θητεία, προφανώς, δεν αποτελεί εξαίρεση. Και τα «άγνωστα» στον στρατό είναι πολλά και σε πυκνό χρόνο. Είσαι σε ένα άγνωστο περιβάλλον, με άγνωστους ανθρώπους, δεν ξέρεις τι να κάνεις, πώς να συμπεριφερθείς, τι να περιμένεις.

Θεωρώ ότι  η καλύτερη άμυνα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το χιούμορ. Προσέξτε, λέω το «χιούμορ» και όχι η κοροϊδία ή το bulling σε τρίτους. Αναφέρομαι σε αυτόν που θα «πετάξει» την σωστή ατάκα στη σωστή στιγμή και θα «σπάσει ο πάγος», θα ηρεμήσουν  τα πνεύματα και με την ηρεμία, πάντα, σκεφτόμαστε πιο λογικά.

Το «Γέλιο και Παραλλαγή»  είναι ένα ιδιότυπο ημερολόγιο θητείας, καθώς μετράει ανάποδα από αυτό που λέμε «364 και σήμερα» έως και την μέρα του απολυτηρίου και προσπαθεί να δείξει ότι η χιουμοριστική ματιά βοηθάει να περνάνε οι μέρες ευκολότερα.

Τώρα, αν θα τα το επιτύχει, θα το δείξει ο χρόνος.

365 ξεκαρδιστικά σκίτσα δίνουν άλλο νόημα στη στρατιωτική θητεία


Λένε πως “εκεί που σταματά η λογική ξεκινάει ο στρατός”. Ίσως κάτι αντίστοιχο να ισχύει και για το χιούμορ, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Πόσο χρήσιμα “όπλα” τα θεωρείτε αυτά για έναν καλλιτέχνη και πως τα αξιοποιείτε εσείς στο προσωπικό σας έργο;

Σίγουρα και το χιούμορ και η φαντασία και η δημιουργικότητα πρέπει να υπερβούν τη λογική, είτε λίγο είτε περισσότερο, για να έχει ένα έργο καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα συγκεκριμένα «όπλα» είναι, όπως το αναφέρετε, χρήσιμα στη φαρέτρα του δημιουργού όμως δεν είναι αρκετά. Πριν γίνει η οποιαδήποτε υπέρβαση (εδώ της «λογικής») χρειάζεται να έχει γίνει η… ανάβαση. Και η ανάβαση γίνεται με ερεθίσματα, εμπειρίες, διάβασμα, συζήτηση… Όσο περισσότερα πράγματα παρατηρούμε, ακούμε, διαβάζουμε τόσο οξύνεται η σκέψη και γίνεται πιο παραγωγική. Έτσι, όταν έχω να δουλέψω κάτι συγκεκριμένο, μια εικονογράφηση ή ένα κείμενο, προσπαθώ να βάλω σε τάξη όλο αυτό το… συνονθύλευμα που έχω στο κεφάλι μου,  για να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα!

365 ξεκαρδιστικά σκίτσα δίνουν άλλο νόημα στη στρατιωτική θητεία


Από που αντλείτε έμπνευση για τα σκίτσα σας; Είναι κάτι που ζείτε, που σας περιγράφουν, που παρατηρείτε που πυροδοτεί τη δημιουργικότητα σας;

Από όλα αυτά μαζί! Μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει (όπως η θητεία του γιου μου), κάτι αστείο ή παράδοξο που θα δω, θα ακούσω ή θα μου πουν ή κάποιο κείμενο που θα διαβάσω.

Το βιβλίο είναι ένα αγαθό που (ίσως) δεν έχει λάβει τη θέση που του αρμόζει στην ελληνική κοινωνία και στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών. Πόσο εύκολο είναι για έναν δημιουργό να βιοπορίζεται από το έργο του, να μην το βάζει κάτω και να συνεχίζει να κυνηγά το όνειρο του; Ειδικά για τους νέους που ξεκινούν τώρα, τι συμβουλή θα τους δίνατε; 

Δυστυχώς έχετε δίκιο. Το βιβλίο δεν είναι από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων. Όπως είναι φυσικό, όταν το μερίδιο της αγοράς είναι  μικρό, αντίστοιχα μικρό είναι και το κέρδος των δημιουργών. Οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με τη συγγραφή ή την εικονογράφηση (εκτός λίγων εξαιρέσεων) κάνουμε και κάποια άλλη δουλειά. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι επαγγελματίας γραφίστας.

Αυτό δεν το λέω ως αποτρεπτικό για να ασχοληθούν οι νεώτεροι. Το λέω ως ρεαλιστική παρατήρηση ώστε να είναι προετοιμασμένοι να δουλέψουν ακόμα περισσότερο για να κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα. 

Αυτή είναι η συμβουλή που δίνω και αυτό που λέω και στον εαυτό μου από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα: δουλειά, δουλειά, δουλειά.

Όλα τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, εκτός από την όποια δεξιότητα ή το ταλέντο που μπορεί να έχει κάποιος, χρειάζονται αμέτρητες ώρες δουλειάς για να καταφέρεις να πετύχεις να βιοπορίζεσαι από αυτά. Ένας άνθρωπος με λιγότερο ταλέντο αλλά με θέληση, επιμονή και σκληρή δουλειά έχει περισσότερες πιθανότητες να καταφέρει να πετύχει από κάποιον με πολύ ταλέντο που δε κάνει καμία προσπάθεια και περιμένει να του πέσει η επιτυχία από… τον ουρανό.

Αν θέλουν, λοιπόν, να πετύχουν επαγγελματικά να βάζουν συγκεκριμένους στόχους, να δουλεύουν συνεχώς πάνω στο ταλέντο τους και μην ακούν τις όποιες «σειρήνες» για εύκολες λύσεις και άμεσο και ακούραστο κέρδος. Το πιο πιθανό είναι ότι θα τους απογοητεύσουν. Επίσης, πολύ σημαντικό, να μην το βάζουν κάτω στις δυσκολίες. Η ζωή δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος. Ακούγεται, ίσως, κοινότοπο αλλά είναι αλήθεια. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Μπορείτε να αγοράστε το βιβλίο Γέλιο και Παραλλαγή απευθείας από ΕΔΩ

365 ξεκαρδιστικά σκίτσα δίνουν άλλο νόημα στη στρατιωτική θητεία
Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα