Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυστηροι έλεγχοι στον Προμαχώνα κατά των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων

Κοινοποίηση

Αυστηροι έλεγχοι στον Προμαχώνα κατά των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων


«Η προστασία του Έλληνα κτηνοτρόφου και του καταναλωτή είναι στρατηγική προτεραιότητά μας»

Το Σχέδιο Ελέγχου για την αποτροπή «ελληνοποιήσεων» εν όψει Πάσχα, επέβλεψε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, επισκεπτόμενη την πύλη εισόδου του Προμαχώνα. Την κ. Αραμπατζή υποδέχτηκε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Ταξίαχος Ασημάκης Χριστοδουλίδης ενημερώνοντάς την για την πορεία των ελέγχων, που πραγματοποιούνται- με βάση το Σχέδιο- και με τη συνδρομή της Ελληνικής και Οικονομικής Αστυνομίας και η Υφυπουργός συνομίλησε με τους υπαλλήλους των μεικτών κλιμακίων που, διενεργούν επί 24ωρου βάσεως ελέγχους σε εισαγόμενα αμνοερίφια, ζώντα και σφάγια καθώς και αυγά.

«Η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου των «ελληνοποιήσεων» και οι συνεχείς έλεγχοι, είναι η νέα “κανονικότητα” στη χώρα μας. Φέτος, με την περυσινή εμπειρία των συντονισμένων ελέγχων 5 συναρμόδιων Υπουργείων, που εφαρμόσαμε με πρωτοβουλία του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπονήσαμε και λειτουργούμε ένα ακόμη αυστηρότερο και ολιστικό Σχέδιο Ελέγχων. Γνώμονάς μας είναι πάντα η προστασία της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού» τόνισε η Υφυπουργός.

Στόχος είναι, όπως διευκρίνισε, με τη διασταύρωση:

των στοιχείων από τους ελέγχους, τόσο στα σημεία εισόδου της χώρας, όσο και στον τόπο προορισμού

των σφαγών, από το Σύστημα Καταγραφής ΑΡΤΕΜΙΣ του ΕΛΓΟ– ΔΗΜΗΤΡΑ και

των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών, που τηρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

να παρακολουθείται και να ιχνηλατείται η πορεία των εισαγόμενων ζώντων αμνοεριφίων, σφάγιων και αυγών, ώστε να αποτρέπεται η όποια προσπάθεια επιτηδείων να «βαφτίσουν» ξένα προϊόντα ως ελληνικά, παραπλανώντας τον καταναλωτή, αισχροκερδώντας, βλάπτοντας την ελληνική παραγωγή και την εθνική οικονομία.

«Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να επιλέγει ό,τι εθνικότητας προϊόν επιθυμεί – είναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αποτροπής των εισαγωγών- απλά πρέπει να γνωρίζει τί ακριβώς αγοράζει, τί πληρώνει και τί καταναλώνει στο πασχαλινό τραπέζι».

Επισημαίνεται ότι ειδικά στον Προμαχώνα, που αποτελεί την μεγαλύτερη χερσαία πύλη εισόδου της χώρας, έχει εγκατασταθεί για πρώτη φορά κλιμάκιο κτηνιάτρων 24ωρου βάσεως με τη συνδρομή των ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να γίνεται ο διασταυρωτικός έλεγχος όλων, ανεξαιρέτως και όχι δειγματοληπτικά, των διερχόμενων φορτηγών με ζώντα ζώα, σφάγια και αυγά, στον δηλωθέντα τόπο προορισμού, με την ταυτόχρονη on line ενημέρωση των Τελωνείων προς την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥπΑΑΤ μετά από σχετική, ειδική εγκύκλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στα ζητήματα ευζωίας των ζώων κατά την μεταφορά.

Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν την Δευτέρα 19 Απριλίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη, 4 Μαΐου, ενώ στα μεικτά κλιμάκια μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

«Διαβεβαιώνουμε τους κτηνοτρόφους ότι η ελληνική παραγωγή θα προστατευτεί και τους καταναλωτές ότι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς απολαμβάνοντας και φέτος ελληνικό, ποιοτικό αρνί, κατσίκι και αυγά στο Πασχαλινό τραπέζι» υπογράμμισε η Υφυπουργός.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα