Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Β. Κικίλιας: Πρέπει όλοι να είμαστε δέκα φορές πιο προσεκτικοί

Κοινοποίηση

Β. Κικίλιας: Πρέπει όλοι να είμαστε δέκα φορές πιο προσεκτικοί


ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «LIVE NEWS» ΤΟΥ MEGA ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Πρέπει όλοι να είμαστε δέκα φορές πιο προσεκτικοί. Η Δημόσια Υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Η απόφαση που έχει ληφθεί, κατ’ αρχάς έχει να κάνει με μία «μικρή ανάσα». Μία στήριξη της κοινωνίας δια των μικρών καταστημάτων του λιανεμπορίου, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει ο κόσμος.

Επαναλαμβάνω, πρέπει όλοι να είμαστε δέκα φορές πιο προσεκτικοί: με αντισηπτικά, με κανόνες αποστασιοποίησης και με μάσκες. Η Δημόσια Υγεία είναι πρώτα και πάνω από όλα. Πρόκειται για μία «ανάσα», για μία βοήθεια στην κοινωνία, αλλά εφόσον τηρούνται τα μέτρα με τέτοιο τρόπο που θα δεν θα επιβαρυνθεί η Δημόσια Υγεία.

Αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι πιεσμένη η κατάσταση και ότι τον Απρίλιο θα παλέψουμε όλοι με όλες μας τις υγειονομικές δυνάμεις. Πρέπει να στηρίξουμε τους υγειονομικούς μας στη μάχη των Νοσοκομείων.

Μία νόσος Δημόσιας Υγείας διεσπάρη και εντός των οικιών μας. Ο ένας «κόλλησε» τον άλλον. Για αυτό είναι ισχυρή η σύστασή μου για πολύ μεγάλη προσοχή στο πώς κινούμαστε, πώς να μη «σπάμε» τον οικογενειακό κύκλο και πώς να μη συμβάλλουμε στην εξωτερική μετάδοση.

Η τεχνολογία «τρέχει». Τα self-test είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο στον «κορμό» του testing

Την ερχόμενη εβδομάδα φαντάζομαι ότι θα έχει φτάσει σε αυτό βαθμό και θα έχει υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, έτσι ώστε να μπορούμε να διανείμουμε τα self-tests. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο του «κορμού» της προσπάθειάς μας στο testing, που είναι τα μοριακά και τα rapid test.

Η τεχνολογία «τρέχει». Πρώτοι φέραμε τα rapid tests στην Ευρώπη. Τα χρησιμοποιήσαμε πρώτα στη Μόρια, τα χρησιμοποιήσαμε σε όλη την Ελλάδα επιτυχώς και τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας, στην ελληνική κοινωνία, να χρησιμοποιήσει συμπληρωματικά και τα τεστ οικιακής χρήσης, τα self-tests, φυσικά δωρεάν. Δηλαδή το ερώτημα το οποίο ετίθετο «μήπως είμαι θετικός στην Covid», πλέον μπορεί να απαντηθεί στο πλαίσιο της οικογένειας με τα προσωπικά τεστ.

Μέσα σε λίγες ώρες, έκλεισαν τα ραντεβού τους 240.000 συμπολίτες μας ηλικίας 65-69 ετών

Βλέπετε ότι πάνω από 19 χώρες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ECDC, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, αυξάνονται οι νοσηλείες και τα Κράτη προχωρούν σε αναδιάρθρωση της τακτικής και της στρατηγικής τους.

Θα πάμε προσεκτικά, θα πάμε βήμα-βήμα. Βρισκόμαστε κατά την άποψή μου πολύ κοντά στο τελευταίο σκαλοπάτι. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών. 240.000 συμπολίτες μας έκλεισαν ήδη ραντεβού. Είναι εντυπωσιακό πώς προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στους συμπολίτες μας στην Κοζάνη και σε όλη τη Μακεδονία

Ενώ αυτή τη στιγμή δίνουμε μια τεράστια «μάχη» στην Αττική, παρακολουθώ την Μακεδονία, την Κοζάνη και την Αχαΐα. Και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στους συμπολίτες μας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Δεν πάνε καλά οι συγκεκριμένες περιοχές από πλευράς επιδημιολογικών στοιχείων, ανησυχώ για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται. Κάποιοι δεν έχουν επιδείξει την ανάλογη συμπεριφορά μετά την τεράστια εμπειρία του πώς κινήθηκε το επιδημικό κύμα τον Νοέμβριο.

Προχωράμε με υπεύθυνη ενημέρωση και εμπιστοσύνη στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, στον ΕΟΦ και στον ΕΜΑ.

Ο κόσμος αναρωτιέται και αγωνιά, όμως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

To AstraZeneca το έκαναν 23 εκατομμύρια Άγγλοι, το έκαναν ήδη πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίοι και εμείς θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, θα ενημερωνόμαστε καθημερινά και θα προσαρμόζουμε τους εμβολιασμούς μας.

Έχουμε ένα πολύ αυστηρό και οργανωμένο πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων που δουλεύουν εκεί καθημερινά, όπως και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Συνεδριάζουν από κοινού, ανταλλάσσουν στοιχεία, γράφονται οι κίτρινες κάρτες από τους γιατρούς όταν υπάρχει κάποιο περιστατικό και εξετάζεται διεξοδικά, στέλνονται στον ΕΜΑ και μελετώνται από κοινού.

Έτσι θα προχωρήσουμε. Με υπεύθυνη ενημέρωση και φυσικά εμπιστοσύνη στους ειδικούς, οι οποίοι έχουν την ειδική γνώση σε κάθε κομμάτι της Επιστήμης. Υπάρχουν θεσμοί που αποφασίζουν, δι’ αυτών εγκρίθηκαν τα εμβόλια. Δεν τα εγκρίναμε από μόνοι μας, ούτε πήραμε κάποιο εμβόλιο μέχρι στιγμής, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Και πάντα με ψυχραιμία. Δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε τον κόσμο, αλλά να τον ενημερώνουμε σωστά. Κινούμαστε με βάση το προσωπικό και το εθνικό συμφέρον, με βάση την Δημόσια Υγεία και την προάσπισή της και την ασφάλεια των πολιτών.

Μέχρι σήμερα που μιλάμε, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λέει ότι η ωφέλεια όλων των εμβολίων – και αυτού της AstraZeneca που θυμίζω ότι έχει πάρει έγκριση – είναι εμφανώς μακράν πιο σημαντική και πιο ισχυρή από την όποια παρενέργεια.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα