Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ξεκάθαρος ο Δένδιας: Στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα

Κοινοποίηση

Ξεκάθαρος ο Δένδιας: Στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα

Στις αναφορές του ομολόγου του περί ύπαρξης Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη απάντησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συνάντησής του στην Άγκυρα. 

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της από κοινού συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο Υπουργοί, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη Θράκη κάνοντας λόγο για ύπαρξη Τουρκικής μειονότητας στην περιοχή.  

“Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη. Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση. Ω προς τη βελτίωση των σχέσεων μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας. Σας αποκαλώ Δένδια, Νίκο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003… Με είχε στηρίξει και με είχε βοηθήσει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Το να τον υποδέχομαι ως υπουργό Εξωτερικών είναι μεγάλη μου χαρά” σημείωσε ο ίδιος. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ωστόσο απάντησε άμεσα στην τοποθέτηση αυτή του Τούρκου ομολόγου του λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί και κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους, συμπλήρωσε. 

Κάτι που έσπευσε μάλιστα να επισημαίνει εκ νέου και στο twitter του ο Νίκος Δένδιας.

Ακολούθως ο Τούρκος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε πως “εμείς αναγνωρίζουμε τους Ρωμιούς Ορθόδοξους που ζουν στην χώρα μας. Εσείς δεν μπορείτε να μην δέχεστε τους ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι Τούρκοι πολίτες, ότι έχουν μια τουρκική ταυτότητα. Αυτό είναι μια καταπίεση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Εάν αυτοί δηλώνουν ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατηθεί στο όνομα οποιασδήποτε συνθήκης”.

Από την πλευρά του ο ωστόσο ο Νίκος Δένδιας απάντησε εκ νέου στον Τούρκου ΥΠΕΞ για το θέμα της Θράκης λέγοντας πως “όσον αναφορά τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αυτό το λέει η Λωζάννη και όχι εμείς, και την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία είτε να μην αρέσει, αλλά αυτή είναι η συνθήκη, η Λωζάνη ισχύει και θα ισχύει”.  

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.  

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα