Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, τι ισχύει για μισθωτούς

Κοινοποίηση

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, τι ισχύει για μισθωτούς

Σε δύο δόσεις θα καταβληθεί στους εργαζόμενους σε αναστολή – Πότε καταβάλλεται στους μισθωτούς

Το φετινό επίδομα εορτών Πάσχα θα δοθεί τόσο σε μισθωτούς, όσο και σε εργαζόμενους σε αναστολή, με μια ωστόσο διαφοροποίηση για όσους βρίσκονται σε αναστολή. Πιο αναλυτικά, το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη από τον εργοδότη για το διάστημα που εργάστηκε ο εργαζόμενος.

Ωστόσο, το διάστημα που ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή και αυτό θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ για όσους συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή και τον Απρίλιο θα πληρωθούν μέχρι τις 15 Μαΐου.

Για εργαζόμενους σε αναστολή

Το δώρο Πάσχα που θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ, οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αφορά στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου του 2021.

1. Το κράτος θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

2. Ο εργοδότης θα καταβάλει μειωμένο Δώρο Πάσχα για τη χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Συνεπώς, όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου, θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι συνολικά το φετινό Δώρο Πάσχα. Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε Δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Έτσι, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου 2021, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό, και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Μπορείτε να υπολογίσετε το ποσό, που θα λάβετε για δώρο Πάσχα στην online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων).

Τι ισχύει για τους μισθωτούς

Για τους μισθωτούς το δώρο Πάσχα είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο και καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια πό 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται αναλογία Δώρου Πάσχα, το οποίο υπολογίζεται σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα