Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έκθεση Μπορέλ: Μια λυπηρή παράλειψη για την Τουρκία και το μάθημα του Έβρου

Κοινοποίηση


Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο κείμενο της Έκθεσης που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ στους 27 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ έχει γίνει μια πολύ σημαντική παράλειψη. Μια παράλειψη που δεν έχει σχέση με υποκειμενικές κρίσεις ή σχολιασμούς, αλλά με γεγονότα που έλαβαν χώρα μπροστά στα μάτια όλων, Ελλήνων και Ευρωπαίων.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και ειδικότερα στα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν ένα χρόνο στον Έβρο, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι «στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 η Τουρκία, σε αντίθεση με τη δήλωση ΕΕ- Τουρκίας του Μαρτίου 2016, ενθάρρυνε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην ΕΕ. Αυτό οδήγησε σε καταστάσεις βίας στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μια μεγάλη κρίση αποτράπηκε μετά από ισχυρή διπλωματική δράση, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στην Άγκυρα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου και κοινή επίσκεψη στα ελληνικά σύνορα από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες του Προέδρου Ερντογάν στις αρχές Μαρτίου».

Καταρχάς είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται απερίφραστα πως η απόπειρα εισβολής των παράνομων μεταναστών έγινε κατόπιν κεντρικής παρότρυνσης από τις τουρκικές αρχές. Στα θετικά συγκαταλέγεται και το ότι η ελληνική επικράτεια αναγνωρίζεται ως ευρωπαϊκή επικράτεια. Η αναφορά όμως που ακολουθεί στη συνέχεια σε τρίτο πρόσωπο προβληματίζει με την αοριστία της: «Αυτό οδήγησε σε καταστάσεις βίας στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα». Μοιάζει δηλαδή να εξομοιώνεται από πλευράς αποδοκιμασίας η βία των παράνομων εισβολέων με την αναγκαία βία που άσκησαν οι ελληνικές δυνάμεις αμυνόμενες για να προστατεύσουν τα ελληνικά, δηλαδή τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Έκθεση Μπορέλ: Μια λυπηρή παράλειψη για την Τουρκία και το μάθημα του Έβρου

Τα γεγονότα του Έβρου

Ακόμα μεγαλύτερο όμως προβληματισμό δημιουργεί η φράση που διατυπώνεται στη συνέχεια, ότι η κρίση αποτράπηκε μετά την ισχυρή διπλωματική δράση τόσο του ίδιου του κυρίου Μπορέλ, όσο και άλλων υψηλών παραγόντων της ΕΕ. Δεν γίνεται δηλαδή η παραμικρή αναφορά στον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, με τη συνδρομή και της Frontex προκειμένου να προασπίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Όμως, όπως όλοι αντιλήφθηκαν τότε, το σθένος και η αποφασιστικότητα των ελληνικών δυνάμεων ήταν που οδήγησαν τα σχέδια του Ερντογάν σε αποτυχία και όχι η διπλωματική δράση των Ευρωπαίων, οι οποίοι ανέλαβαν δράση εκ των υστέρων και αφού είχε αποκρουστεί με επιτυχία η κύρια υβριδική επίθεση. Οι υψηλοί παράγοντες της ΕΕ έφτασαν κατόπιν εορτής και μάλιστα ύστερα από έντονη παρότρυνση των ελληνικών αρχών, προέβησαν σε επιτόπια θεώρηση της κατάστασης από αέρος και όντως προσέφεραν λεκτική υποστήριξη στις ελληνικές θέσεις, όταν όμως η κρίση είχε ουσιαστικά λήξει επί του πεδίου. Πρόκειται για μια λυπηρή παράλειψη των συντακτών της έκθεσης, που εκούσια ή ακούσια, απαξιώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο των ελληνικών δυνάμεων, όσο και των ανδρών της Frontex. Κανείς άλλωστε δεν ξεχνά την αποστομωτική απάντηση των επίλεκτων ανδρών της δύναμης Cobra που απέστειλε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στα ελληνικά σύνορα, όταν οι Τούρκοι τους ρώτησαν «Τι κάνετε εδώ, αφού δεν είναι η χώρα σας;». «Εδώ είναι η Χώρα μας!», τους αποκρίθηκαν χωρίς να διστάσουν δευτερόλεπτο οι Αυστριακοί, οι οποίοι σημειωτέον έφεραν στη στολή τους, μεταξύ άλλων, και το διακριτικό σήμα των ελληνικών ΕΚΑΜ.

Υβριδική απειλή

Είτε το γράφει η έκθεση του Μπορέλ, είτε δεν το γράφει, η υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2020 ο Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας προκειμένου να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σκόνταψε πάνω στα σώματα των Ελλήνων στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών με τη συνδρομή εκείνων της Frontex, οι οποίοι, χωρίς να πτοηθούν από τις μολότοφ και τις πέτρες που έπεφταν επί μέρες σαν βροχή πάνω στα κεφάλια τους, ύψωσαν με σθένος το ανάστημά τους απέναντι στις ορδές του Ερντογάν, ακυρώνοντας στην πράξη τα σχέδιά του. Αυτό είναι κάτι που έχει καταχωρηθεί αμετάκλητα στην Ιστορία και στη συνείδηση του ελληνικού λαού αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών, ως νίκη που κατήγαγε η ελληνική πλευρά κατά των εκβιαστικών υβριδικών απειλών των Τούρκων. Μάλιστα, οι γείτονες, όπως όλα δείχνουν, πήραν το μάθημά τους, αφού δεν ξανατόλμησαν να στήσουν παρόμοια επιχείρηση έκτοτε.

*η φωτογραφία είναι από άρθρο των Financial Times στις 13 Ιανουαρίου 2021, με τίτλο: Το μεγάλο παιγνίδι του Ερντογάν, το πρόβλημα της Τουρκίας στο κατώφλι της Ε.Ε.

enikos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα