Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ζωή στο παρόν, η επένδυση του μέλλοντος

Κοινοποίηση

Η ζωή στο παρόν, η επένδυση του μέλλοντος


Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης

Αφιερωμένο σε ένα φίλο με αγάπη

Ο τρόπος ζωής μας, δηλαδή η καθημερινή συμπεριφορά μας, οι πράξεις μας, τα ενδιαφέροντά μας, ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να ξοδεύουμε τον ελεύθερό μας χρόνο και οι απόψεις μας, είναι υπεύθυνος για την σωματική, πνευματική και ψυχολογική μας κατάσταση. Ιδιαίτερα κατά τη νεαρή ηλικία ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε την καθημερινότητα μας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας στο μέλλον. Έτσι για πολλούς οι πράξεις και οι δραστηριότητες τους στο παρόν θα αποτελέσουν επένδυση για το μέλλον, ενώ για άλλους… υποθήκη.

Η νεαρή λοιπόν ηλικία κατά την οποία ο άνθρωπος οικοδομεί την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του, που αποφασίζει πως θα πορευτεί στη ζωή του και που αναζητεί γενικώς και ειδικώς, κρύβει μια τεράστια παγίδα. Ο άνθρωπος σε αυτή την ηλικία σφύζει από ζωή και χαίρει άκρας υγείας, ως αποτέλεσμα αυτού, σε ορισμένες περιπτώσεις να μην μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν ορισμένες του συνήθειές. Η ψευδαίσθηση του ότι όλα βαίνουν καλώς, ακόμα και αν εκείνος ζει μια ανθυγιεινή ζωή είναι αυτή που θα τον καταστρέψει. Ένας άνθρωπος λοιπόν ο οποίος είναι 15-25 ετών δύσκολα θα αντιληφθεί το αποτέλεσμα τον ανθυγιεινών συνηθειών του. Όμως το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση μη ποιοτικού φαγητού, όπως και η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων φαγητού -κάτι που συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία- είναι συνήθειες των οποίων οι συνέπειες θα εμφανιστούν αργότερα. 

Το κάπνισμα είναι μια απαράδεκτη συνήθεια η οποία είναι ικανή μακροπρόθεσμα να φθείρει τον οργανισμό, οδηγώντας τον σε πρόωρο θάνατο. 

Η αλόγιστη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών επιβαρύνει τον οργανισμό, οποίος έχει δυνατότητα να μεταβολίσει ορισμένες ποσότητες αλκοόλ και όχι όσο εμείς αποφασίσουμε να πιούμε.

Η κατανάλωση μη ποιοτικού φαγητού σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό με την έλλειψη ποιοτικών τροφών από την διατροφή μας (φρούτα και λαχανικά) καταπονεί τον οργανισμό μας.

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης επίσης επιβαρύνουν την υγεία του ανθρώπου. 

Το βάρος του σώματός για πολλούς αποτελεί θέμα αισθητικής παρόλα αυτά δεν είναι, καθώς τα περιττά κιλά μπορούν να προκαλέσουν δεκάδες ασθένειες και πληθώρα προβλημάτων στα γόνατα και τη μέση, ενώ κάνουν τον άνθρωπο υποτονικό, δυσκολεύοντας τον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των συνηθειών δύσκολα γίνονται ορατά στις πρώτες δεκαετίες της ζωής του ανθρώπου, όμως τον διαβρώνουν σιγά-σιγά και “ξαφνικά” κάνουν την εμφάνιση τους, κάπου εκεί στα 40, αφήνοντας άφωνο τον άνθρωπο που επί χρόνια ζούσε ανθυγιεινά. 

Επομένως εάν δεν θέλετε να μείνετε κι εσείς άφωνοι, περιορίστε τις ανθυγιεινές αυτές συνήθειες και βάλτε την κίνηση στην ζωή σας με όποιο τρόπο εσείς επιθυμείτε, έτσι  όχι μόνο θα γίνετε πιο υγιείς, αλλά και πιο δραστήριοι, πιο δημιουργικοί, έτοιμοι να χαρείτε πραγματικά τους ανθρώπους που αγαπάτε, να ζήσετε και να δημιουργήσετε, κάνοντας την ζωή σας καλύτερη.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα