Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κινητοποίηση στην Ξάνθη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Κοινοποίηση

Κινητοποίηση στην Ξάνθη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Σήμερα το πρωί (Τετάρτη 7/4/2021), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και μετά από ένα χρόνο πανδημίας, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης  βρέθηκε έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης, με σκοπό την ανάδειξη των τραγικών ελλείψεων του δημοσίου συστήματος υγείας. 

Αυτή η συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο, έγινε για την ανάδειξη των προβλημάτων του νοσοκομείου μας, που λειτουργεί με το 60% των ιατρών σε σχέση με τις οργανικές θέσεις τους, για τις ελλείψεις ακόμα και σε βασικές ειδικότητες ιατρών, τις 7 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης ιατρικού κυρίως προσωπικού κά. 

Οι γυναίκες του συλλόγου, αφού ενημέρωσαν όσους προσέρχονταν στο χώρο του νοσοκομείου, τους κάλεσαν σε συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το απόγευμα, 7 Απριλίου και ώρα 18.30 στην πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης.  

Για την 7η Απρίλη 2021, Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας

Η 7η Απρίλη, η Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, βρίσκει εμάς, τις γυναίκες του μόχθου, και τις οικογένειές μας να βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες των εγκληματικών ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και η ατομική ευθύνη συνεχίζει να αποθεώνεται ενώ φτάνει σήμερα μέχρι και τη διάγνωση της νόσου να την κάνουμε μόνοι μας με τα self-test. Την ίδια ώρα είναι γεγονός ότι το 2020 μειώθηκε 2.5% το μόνιμο προσωπικό στην Υγεία. Δεκάδες ελλείψεις σε προσωπικό υπάρχουν και στο ΓΝΞ, με αποτέλεσμα να μένουν κλειστές οι 7  κλίνες ΜΕΘ.

Αντί το κράτος να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, να δημιουργήσει και να στελεχώσει νέες ΜΕΘ, να ενισχύσει αποφασιστικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες. 

Η βαρβαρότητα που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας ως «κόστος» για το κράτος και ως «όφελος» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση αφήνει εμάς και τις οικογένειές μας απροστάτευτες μπροστά στην πανδημία και τις άλλες παθήσεις για τις οποίες απαιτείται κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία. Γι’ αυτό έκοψε επιπλέον 96 εκατ. ευρώ για την ήδη υποχρηματοδοτούμενη ΠΦΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Μας υποχρεώνει να χρυσοπληρώνουμε στον ιδιωτικό τομέα την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα. Τα εκατομμύρια των νεκρών και ασθενών σε όλον τον πλανήτη αποδεικνύουν ότι η υγεία των οικογενειών μας είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. 

Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στην θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας. 

Απαιτούμε :

    • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας. 

    • Επαναλειτουργία όλων των δημόσιων δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Να ανοίξουν τώρα και οι 7 κλίνες ΜΕΘ του ΓΝΞ.

    • Ενίσχυση των δομών ΠΦΥ με προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας. 

    • Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου δωρεάν για όλους και όλες.

    • Μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

    • Eξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

Την Τετάρτη 7 Απρίλη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας, καλούμε σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 18:30!

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα